Wie in de centrumstraten in Diest wil gaan winkelen moet voortaan een mondmasker aan.
Bollen Wie in de centrumstraten in Diest wil gaan winkelen moet voortaan een mondmasker aan.

Hageland voorlopig gespaard van tweede coronagolf, burgemeesters nemen toch extra voorzorgsmaatregelen

Voorlopig lijkt een tweede coronagolf in het Hageland nog niet aan de orde. In het ziekenhuis van Diest zijn er momenteel geen coronoapatiënten opgenomen en ook de triageposten hoeven voorlopig niet weer de deuren te openen. De burgemeesters van Diest, Aarschot en Scherpenheuvel-Zichem nemen wel extra maatregelen om een nieuwe golf te voorkomen.

In het AZ Diest zijn ze voorbereid om, indien nodig, de corona-afdeling vlug weer operationeel te krijgen en ook de voorraad mondmaskers en beschermkledij ligt klaar, maar voorlopig is dat dus niet nodig. De triagepost blijft voorlopig dicht en die in Aarschot werkt op afspraak. Overal in de regio blijft het aantal nieuwe besmettingen beperkt, maar de burgemeesters van Diest en Aarschot willen dat graag zo houden en nemen daarom extra veiligheidsmaatregelen, bovenop die van de veiligheidsraad.

Winkelstraten

Vanaf zaterdag 25 juli moeten bewoners en bezoekers in de centrumstraten in Diest een mondmasker aan. Dat geldt voor de Hasseltsestraat, Botermarkt, Sint-Jan Berchmansstraat, Grote Markt, Kaai, Koning Albertstraat, Leuvensestraat, Ketelstraat, Felix Moonstraat, Schotelstraat en de Scholenstraat. “In deze drukke winkelstraten kan de nodige afstand niet altijd gegarandeerd worden, daarom leggen we hier de verplichting op tot het dragen van een mondmasker. Dit geldt voor alle volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Ook wanneer je naar de woensdagmarkt of de kermis komt, ben je verplicht een mondmasker te dragen”, zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

De stad zal vanaf vrijdag 24 juli een sensibiliseringsactie organiseren, die zich specifiek richt tot de horeca, in samenwerking met de politiediensten. “Daarbij zal de afstand tussen de tafels opnieuw opgemeten worden en benadrukken we de verplichting tot het volgen van de nieuwe regels. Vanaf dan zal de politie opnieuw gerichte controles uitvoeren, gekoppeld aan boetes bij niet-naleving van de verplichtingen”.

Alle winkels, niet alleen nachtwinkels maar ook voedingswinkels en andere shops, moeten voortaan om 22 uur de deuren sluiten.

Masker op, ook in Scherpenheuvel en in de Lekdreef

Ook burgemeester Manu Claes verplicht vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker in het centrum van Scherpenheuvel. Dat geldt voor de Basilieklaan (vanaf het rond punt, richting Basiliek), het Isabellaplein, het Albertusplein en het volledige domein rond de Basiliek. Liefhebbers van een ijsje zullen in de zogenaamde Lekdreef, aan de abdij van Averbode, een masker moeten opzetten. Ook in alle horecazaken worden mondmaskers verplicht en ook hier zullen alle winkels om 22 uur de deuren moeten sluiten.

Aarschot had nog voor de zitting van de veiligheidsraad al extra maatregelen ingevoerd. Ook daar moet je een mondmasker op wanneer je een markt bezoekt of een openbaar gebouw binnen wil, net als bij een bezoek aan een woonzorgcentra. In het centrum moet het voorlopig niet, maar dat kan nog veranderen, zeker wanneer in augustus de solden eraan komen. Het college van burgemeester en schepenen besloot vrijdagochtend het dragen van een mondneusmasker te verplichten op evenementen, socio-culturele activiteiten en sportwedstrijden. De verplichting geldt voor iedereen die ouder is dan 12 jaar. “Veiligheid primeert, maar daarom wordt het zeker niet minder plezant”, besluit burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) hierover. 

Lees meer