Ook al blijven de refters van de Adite-scholen de komende weken leeg, de kinderen krijgen wel les op afstand.
Adite Ook al blijven de refters van de Adite-scholen de komende weken leeg, de kinderen krijgen wel les op afstand.

Kinderen die lesvolgen bij Adite-scholengemeenschap krijgen afstandsonderwijs

De scholen van de Adite-scholengemeenschap installeren vanaf vandaag afstandsonderwijs. Alle verantwoordelijken vergaderden maandag hierover en hebben nu een plan klaar. De Adite-scholengemeenschap overkoepelt scholen in Diest, Aarschot en Tessenderlo.

Het afstandsonderwijs wordt ingevoerd in zowel de basisscholen als in het secundair onderwijs en werkt in eerste instantie via Smartschool. “Via dit forum zullen de leerlingen instructies krijgen. De docenten zullen tijdens bepaalde uren ook inloggen zodat de leerlingen met hen kunnen communiceren”, legt coördinerend directeur Ann Scheys uit.

Bedoeling is dat de leerlingen een halve dag voor school bezig zijn en dat alle vakken aan bod komen. “Natuurlijk gaat het over wiskunde, Nederlands en Frans, maar ook godsdienst of zedenleer komen aan bod, net als knutselen. Het lerarenkorps kreeg ook uitleg over hoe ze een filmpje kunnen maken en het kunnen uploaden voor de leerlingen.”

Niets nieuws

Echt nieuwe leerstof zullen de docenten niet geven, maar zogenaamde pre-instructies komen wel aan bod. “Dat zijn inleidende lessen op de materie die de jongeren krijgen zodra de scholen weer open gaan. Maar ook herhalingen bijvoorbeeld staan op het programma”, gaat de directrice verder.

Ook in de basisscholen wordt smartschool gebruikt voor het afstandsonderwijs. En ook op tools als Bingel, waarbij kinderen spelenderwijs leren, zullen de scholen beroep doen. “We vragen onze docenten ook om de kinderen te blijven motiveren. Wanneer een leerling te weinig deelneemt, zullen we de ouders contacteren om te kijken hoe we dat kunnen doen”, besluit Scheys.

Ook het Sint-Jozefcollege van de Arcadia scholengemeenschap werkt aan een plan om vanaf vandaag afstandsonderwijs te organiseren.

Lees meer