Kleuterschool Stationneke blijft hele dag dicht

De kleuterschool Stationneke in Diest blijft donderdag tijdens de nationale stakingsdag gesloten. Alle juffen gaan betogen, zodat de school geen opvang voor de kinderen kan voorzien.

"Als er maar een kleine minderheid van de leerkrachten aanwezig was geweest, hadden we voor opvang en toezicht gezorgd", zegt Guy Beckx, algemeen directeur van de scholengroep Adite. "Maar dit is niet het geval. Daarom hebben we beslist om de vestiging donderdag te sluiten. We stuurden een brief naar de ouders en vragen om begrip, want we kunnen de personeelsleden die gaan staken onmogelijk opvorderen om toezicht en opvang te verzekeren. De kleuters opvangen in basisschool Station is ook niet mogelijk, omdat daar ook maar de helft van het schoolteam aan de slag gaat. We sluiten de school niet graag, maar er is geen andere mogelijkheid."


In KA Diest staakt 30 procent van het personeel, in KTA1 is dit zo'n 25 procent en in KTA2 zo'n 15 procent. In school Voorzienigheid trekken enkel de vakbondsafgevaardigden naar de nationale betoging, maar wordt er verder wel les gegeven.


In de VIA-scholen in Tienen wordt er niet gestaakt. Ook in het Atheneum verwacht men weinig of geen problemen. "Leerkrachten die dat wensen, mogen uiteraard mee gaan betogen. Dat is hun recht. Mocht het nodig zijn, is er zeker de nodige studie op school." PISO Tienen hoeft geen extra studie te organiseren. "We hebben enkele leerkrachten die niet komen, maar dat zijn er heel weinig. Voor 15 december merken we wel meer stakingsbereidheid bij de leerkrachten."


Het Regionaal Ziekenhuis Tienen doet ook niet mee aan de staking. Het is wel mogelijk dat een syndicale delegatie infoacties houdt bij het personeel. Op 21 november wordt beslist of er op de nationale stakingsdag van 15 december gestaakt wordt. (KBB/VDT)

Lees meer