De oude loopgraven worden dit weekend opengesteld.
Foto Bollen De oude loopgraven worden dit weekend opengesteld.

Oude loopgraven opnieuw blootgelegd

In het natuurgebied Dassenaarde worden tijdens een volksfeest naar aanleiding van '100 Jaar Groote Oorlog' zondag ook de unieke, ijzerzandstenen loopgraven opengesteld voor het publiek. De loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog werden opnieuw uitgegraven en er zijn ook toeristische infoborden op de site geplaatst.

De loopgraven werden in 1915 uitgegraven door de Duitsers. Na de oorlog werden ze overwoekerd door struiken en Amerikaanse eiken. "We hebben de bomen en struiken verwijderd", legt Bart Mandervelt van Natuurpunt het project uit. "Nadien hebben we doorkijken gecreëerd, zodat de bezoekers van de loopgraven uitzicht hebben op het vliegveld van Schaffen en de oude schanshoeve De Motte."


Natuurpunt groef ook een deel van het loopgraventraject volledig uit tot op de originele diepte van 1,80 meter, zodat de bezoekers kunnen afdalen in de loopgraven. "Het volledige traject openleggen, was niet mogelijk", zegt Mandervelt. "Volgens Onroerend Erfgoed worden de loopgraven beter bewaard als ze volledig bedekt blijven met grond. Bovendien is het veel te duur om de volledige site op te graven."


De site uit de Eerste Wereldoorlog in Dassenaarde is uniek in Vlaanderen. "Nergens in Vlaanderen vind je loopgraven in ijzerzandsteen", zeggen Bart en zijn vader Jean Mandervelt van Heemkring Molenstede. "We hopen in de toekomst nog een ondergrondse munitiekelder op te sporen, die ergens op de site begraven ligt. Maar dat zal niet makkelijk worden. Er bestaat weinig informatie over de loopgraven in Dassenaarde. De mensen die meer over de geschiedenis wisten, leven intussen niet meer. Niemand weet dus nog waar de munitiekelder precies begraven ligt."


De opening van de nieuwe toeristische site start zondag om 13.30 uur met een wandeling langs de loopgraven. Majoor Rob Troubleyn, Fred Versonnen en Rien Van Meensel brengen verhalen over de Eerste Wereldoorlog en Heemkring Molenstede brengt een tentoonstelling over de oorlog. (KBB)

Lees meer