Ruth Diestelmans werd nog geopereerd, maar overleed in het ziekenhuis.
Foto Instagram Ruth Diestelmans werd nog geopereerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Vrouw vertrappeld door eigen paard

KRANTENUITBAATSTER RUTH DIESTELMANS STERFT NA VAL TIJDENS WANDELING

De 49-jarige Ruth Diestelmans uit Diest is gisteren in het ziekenhuis overleden aan de verwondingen die ze donderdagavond opliep na een val met haar paard. De vrouw was op de terugweg van een tochtje in Kerkom, toen ze viel en door haar eigen paard vertrappeld werd. De vrouw werd nog geopereerd, maar overleed gisteren. Ruth Diestelmans baatte krantenwinkel Lucas uit in de Hasseltsestraat in Diest.

De 49-jarige Ruth Diestelmans uit Diest besloot donderdagavond rond 20.45 uur met enkele vriendinnen een wandeling te maken met de paarden in de buurt van Kerkom. Na een tocht van ongeveer een uur over de veldwegjes ging het op nog geen vijftig meter van de eindbestemming mis. "Ruths paard staat bij ons in de weide in Kerkom", vertelt vriendin Cindy Mathijs uit Sint-Truiden, die ook bij de wandeling aanwezig was. "Toen we donderdagavond bijna aan de paardenweide waren, verloor Ruth plots haar evenwicht en kwam ze onder het paard terecht. Nochtans was de merrie niet in paniek of opgejaagd, maar is ze toch op Ruth gaan staan. Het dier kon er ocharme niets aan doen."

Nog geopereerd

Voor de vriendinnen was wel meteen duidelijk dat de verwondingen ernstig bleken. De vrouw bewoog niet meer. Haar vriendinnen verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten. Een van hen ging aan de Naamsesteenweg staan om de ambulance en de MUG-arts op te wachten, omdat de plaats waar het ongeval gebeurd was moeilijk zichtbaar was.


Ruth Diestelmans werd met spoed naar het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden overgebracht, waar ze nog geopereerd werd. Maar gisteren overleed de vrouw aan haar verwondingen. Ze was niet getrouwd en had geen kinderen. Haar ouders reageerden gisteren bijzonder aangeslagen. "We kunnen het nog steeds niet geloven dat Ruth er niet meer is", zegt haar moeder. "Dit is gewoon zo onwezenlijk. De grote passie van mijn dochter is haar uiteindelijk ook fataal geworden."


Ruths goede vriendin Cindy Mathijs hoopte gisteren tegen beter weten in nog dat haar vriendin zich er toch nog zou door slaan. "Dokters zegden ons letterlijk dat er geen enkele hoop meer is, maar we hoopten toch dat er nog mirakels bestaan."


Dat bleek dus helaas niet het geval. Korpschef Steve Provost van de lokale politie weet nog niet hoe het ongeval precies is kunnen gebeuren. "Dat onderzoeken we nog", zegt hij. "Maar vermoedelijk viel de vrouw van het paard tijdens een lichte versnelling."

Per ongeluk

Cindy Mathijs bevestigt dat. "Dit was écht een spijtig ongeval. Een paard zou nooit bewust op een mens trappen. De merrie heeft Ruth gewoon niet zien liggen en trapte er dus per ongeluk op. De gevolgen zijn echter dramatisch." Voor Mathijs is het trouwens de tweede zware klap op korte tijd. Enkele weken geleden voerde het parket nog een onderzoek naar aanleiding van haar paard dat verminkt werd aan het oog, wellicht door een paardenbeul.

Lees meer