3 De obus kwam boven te liggen door het lage waterpeil in de IJzer
BBO De obus kwam boven te liggen door het lage waterpeil in de IJzer

Chris en zoontje Ilias (13) gaan kajakken op de IJzer: “Kijk papa, een bom!”

Tijdens een gezellig gezinsuitstapje in Diksmuide deden Chris Neirynck en zoontje Ilias (13) uit Zwevegem dinsdagnamiddag een opvallende ontdekking. “We hadden kajaks gehuurd en waren bezig met een tocht op de IJzer. Mijn zoon is gefascineerd door alles wat met de oorlog te maken heeft. ‘Misschien vinden we restanten van de Eerste Wereldoorlog’, zei Ilias”, getuigt Chris.

Luttele minuten later was het al van dat. Ilias zag een groot projectiel liggen in het water, aan de oevers van de IJzer. “‘Kijk papa, een bom’, riep hij. We gingen onmiddellijk dichter kijken. We geloofden onze ogen niet. Zeker omdat we nog maar net over de oorlog aan het praten waren”, aldus Chris Neirynck. Het sterk geroeste projectiel kwam bloot te liggen door het lage waterpeil van de IJzer. Vader en zoon besloten meteen de politie te bellen. “We wisten eigenlijk niet of we in een gevaarlijke situatie verkeerden. We hebben de politie opgewacht op veilige afstand. Ilias vond het allemaal heel speciaal. Hij is trots dat hij de bom eigenhandig heeft ontdekt”, gaat Chris verder. 

3 Ilias geloofde zijn ogen niet toen hij een projectiel ontdekte aan de oever van de IJzer.
BBO Ilias geloofde zijn ogen niet toen hij een projectiel ontdekte aan de oever van de IJzer.

Volgens de politie Polder gaat het niet om een bom maar om een obus, allicht uit de Eerste Wereldoorlog. Het ding is wel een halve meter lang en heeft een diameter van ongeveer 25 centimeter. Of er nog actieve springstof in het projectiel aanwezig was, is niet duidelijk. Ontmijningsdienst DOVO kwam het projectiel ophalen. Het ding wordt gecontroleerd tot ontploffing gebracht in de kazerne in Langemark-Poelkapelle. “Naast een sportieve middag is het ook een heel verrassende en leerrijke  middag geworden”, aldus Chris Neirynck uit Zwevegem.

3 Chris Neirynck en zoon Ilias (13) aan het kajakken op de IJzer.
BBO Chris Neirynck en zoon Ilias (13) aan het kajakken op de IJzer.

Dat bommen of obussen bloot komen te liggen in kanalen en rivieren, is niet geheel uitzonderlijk. “Als het waterpeil laag is, komt wel al eens iets tevoorschijn. Daar zitten soms ook obussen of andere projectielen tussen, zeker rond de IJzer. Het gebeurt niet elke week, maar het is ook geen nieuw gegeven”, klinkt het bij de persdienst van Defensie, waaronder DOVO valt. Hoe dan ook is het steeds opletten geblazen bij het aantreffen van een obus. Meteen de politie bellen, is de opdracht. 

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mario Wauters

    Bij ons in de Westhoek is dat de normaalste zaak, heb er al honderden aangetroffen en gefotografeerd. Waarop mijn chef, de politie verwittigd en die op hun beurt de vaststelling komen doen en DOVO verwittigen... Alsook vliegtuigbommen, granaten en stielgranate tref ik aan. Ik zou zo bijna alle dagen in de krant kunnen staan. :-)

  • Thijs Van Nevel

    Dag Dirk, de zwemvesten moeten aan boord zijn. Men is niet verplicht om ze te dragen. Mvg Thijs

Lees meer