Katleen Winne plaatst de fiets van haar vader op de rotonde Eikhof, waar hij aangereden werd in april.
Benny Proot Katleen Winne plaatst de fiets van haar vader op de rotonde Eikhof, waar hij aangereden werd in april.

Katleen plaatst witte fiets van overleden vader op rotonde: “Ik hoop dat chauffeurs nu trager rijden”

Hij valt op, de witte fiets op de rotonde Eikhof in Diksmuide. Gemeenteraadsvoorzitster Katleen Winne plaatste die. “Het is de fiets waarmee mijn papa dit voorjaar viel en uiteindelijk overleed aan zijn verwondingen”, duidt ze. Ze heeft maar één hoop: dat er geen verkeersslachtoffers meer vallen.

In april werd fietser Roland Winne bij de rotonde Eikhof aangereden door een landbouwvoertuig. Een maand later overleed hij. “Zijn dood mag niet zinloos zijn”, vindt dochter Katleen. “Zijn fiets was nauwelijks beschadigd na die aanrijding. We hebben hem wit geverfd en in overleg met mijn mama en zussen hebben we besloten die op de rotonde te plaatsen. Dit is geen politieke actie, maar iets symbolisch. Ik denk niet dat die fiets iemand hindert, dus waarom zou het niet mogen?”

Aandacht voor elkaar

De witte fiets is meer dan een eerbetoon alleen. “Als chauffeurs het zien hoop ik dat ze trager rijden”, zegt Katleen. “Ik hoop dat alle weggebruikers voorzichtiger zijn en meer aandacht hebben voor elkaar. Verkeersveiligheid is al veel langer een thema waarvoor ik me inzet in de lokale politiek. Al lang van voor mijn pa ons dit voorjaar zo plots is ontnomen. Uiteraard is die fiets op de rotonde confronterend, maar ik geef zijn dood zo een betekenis. Het is een pijnlijke blikvanger, met hopelijk positieve gevolgen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer