Een sfeerbeeld van de Fairtrade picknick tijdens één van de voorbije edities van de boter- en kaasfeesten
GUS Een sfeerbeeld van de Fairtrade picknick tijdens één van de voorbije edities van de boter- en kaasfeesten

Stad Diksmuide verplicht vlees op ‘vegetarische’ picknick: “Mensen moeten kunnen kiezen wat ze eten”

Een nieuw bestuur, een andere aanpak. Dat heeft de Noord-Zuidraad in Diksmuide ondervonden. Al vijf jaar organiseren ze op pinkstermaandag een vegetarische Fairtradepicknick, maar op de zesde editie moeten de deelnemers ook kunnen kiezen voor vlees.

“Het is een Fairtrade picknick en we vinden dat Fairtrade geen synoniem is voor vegetarisch”, stelt Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V). “We willen dat mensen de keuze krijgen om al dan niet vlees te eten op die picknick. Wie nu deelneemt, is verplicht om vegetarisch te eten. Anderzijds willen we ook niemand verplichten om vlees te eten. De Noord-Zuidraad organiseert de picknick met de logistieke steun van de stad. Het zou spijtig zijn mocht de picknick niet meer plaatsvinden. Het kan ook perfect op een ander moment zoals de Dag van het Park.” 

Duurzaam en kwaliteitsvol vlees

De bevoegde schepen voor het Noord-Zuidbeleid Marc Deprez (Idee Diksmuide) stelt het zo: “We zijn met de CD&V en Idee Diksmuide-meerderheid overeen gekomen dat er voortaan vlees op de plank mag tijdens de picknick. Ook in Diksmuide is er duurzaam en kwaliteitsvol vlees. We staan uiteraard open voor overleg met de organisatoren, maar we blijven bij ons standpunt hoewel bijsturingen wel bespreekbaar zijn.”

De keuze voor een vegetarische picknick was niet anti-vlees, maar wel positief vegetarisch. Op de boter- en kaasfeesten is er immers ook niets vegetarisch te vinden

Rik Maekelberg

Rik Maekelberg, de voorzitter van de Noord-Zuidraad, begrijpt het standpunt van het nieuwe schepencollege, maar weet niet of het praktisch haalbaar is. “We kunnen de frigo en afwasruimte in de Boterhalle niet meer gebruiken, omdat die evenementenhal voor de veiligheid gesloten is. Voorlopig hebben we nog geen alternatief gevonden. Jaarlijks schrijven er zich tot 160 mensen in voor onze picknick. De keuze voor een vegetarische picknick was niet anti-vlees, maar wel positief vegetarisch omdat er tijdens de boter- en kaasfeesten niets vegetarisch te vinden was. Het heeft ook een kleinere impact op het milieu en klimaat. We wilden aantonen dat vegetarisch ook lekker is. Als we vlees serveren dan zal het zeker lokaal zijn.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jacky Van Elslander

    Lokaal vlees, vlees van bij ons,... duurzaam? Dat geldt inderdaad voor biologisch gekweekt vlees maar al het ander vlees is niet zo duurzaam zoals men ons wil doen geloven. Het voer dat varkens, kippen en, in de winter, runderen krijgen zit vol met soyabonen- en vezels, afkomstig uit Zuid-Amerika, lees : uit ontboste gebieden. Soya voor menselijke consumptie (Alpro, burgers, tofu, enz.,...) is afkomstig uit Europese landen.

  • Axelle Schoolaert

    Is toch niets mis mee om eens geen vlees te eten. En de mensen die niet vegetarisch willen eten zijn toch niet verplicht om te gaan naar dit evenement.

Lees meer