Dit is het vernieuwde parkeerplan voor het centrum van Diksmuide.
Repro Gudrun Steen Dit is het vernieuwde parkeerplan voor het centrum van Diksmuide.

Twee uur parkeren in blauwe zone

STADSBESTUUR STELT AANGEPAST PLAN VOOR NA KRITIEK

Vanaf 1 maart zal je in de volledige blauwe zone twee uur kunnen parkeren. Daarmee komt de meerderheid tegemoet aan de vele kritiek. Om de senioren en de verenigingen te ontzien, geldt de blauwe zone rond het dienstencentrum maar tot 14 uur.

"We schaffen de blauwe zone van één uur af en maken er overal twee uur van", zegt mobiliteitsschepen Kurt Vanlerberghe (sp.a-open). "De blauwe zone start al vanaf 8 uur 's morgens om te voorkomen dat werknemers misbruik maken van de blauwe schijf. Nog nieuw is dat er in de IJzerlaan langs weerszijden blauwe zone zal gelden. Om de senioren en verenigingen tegemoet te komen, voeren we een lichtblauwe zone in bij het dienstencentrum en de omliggende straten, het Sint-Jansplein en bij het zwembad. Dat betekent dat je daar vanaf 14 uur geen blauwe schijf meer hoeft te leggen. De bewonerskaarten behouden we en zijn geldig in dezelfde zone als vandaag. Er zijn momenteel 650 bewonerskaarten verdeeld. Op de parking bij het dienstencentrum mogen die kaarten vanaf 1 maart wel niet meer gebruikt worden. De klemtoon blijft dus op rotatie liggen. We roepen de handelaars en werknemers dan ook op geen misbruik te maken van de ruimere blauwe zone. We zullen daarop controleren."

Parkings

"Van september tot december vorig jaar hebben we meer dan 25.000 voertuigen geteld", vervolgt Vanlerberghe. "De parkings in de Beerstblotestraat, Fabrieksstraat en bij het station zijn gemiddeld voor ruim de helft bezet, dus daar is zeker nog plaats genoeg. We zullen extra signalisatie plaatsen naar die parkings. Extra parkeerruimte kunnen we op termijn creëren op de site van de oude broederschool, waar een immoproject is gepland, bij het postkantoor en op de site van het zwembad. Met dit plan komen we tegemoet aan Idee 2006. Er is ruimte om langer te parkeren. De vraag van N-VA om ondergronds te parkeren beantwoorden we niet omdat dat te duur is."

101 plaatsen op Markt

Burgemeester Lies Laridon (CD&V) onderlijnt dat het gratis parkeren een grote troef blijft. "Bovendien behouden we op het marktplein 101 ruime parkeerplaatsen. Over het parkeerbeleid kregen we 120 opmerkingen. We hopen met dit nieuwe plan de kritiek te temperen." Het vernieuwde parkeerbeleid komt ter sprake op de gemeenteraad van 20 februari. Als het daar wordt goedgekeurd, start het op 1 maart.

Lees meer