2 Albrecht De Schrijver met in zijn handen de Bruegel-tekening 'Zomer'. Hij lanceert nu een petitie voor de naamsverandering van Brussels Airport in Bruegel Airport.
Mozkito Albrecht De Schrijver met in zijn handen de Bruegel-tekening 'Zomer'. Hij lanceert nu een petitie voor de naamsverandering van Brussels Airport in Bruegel Airport.

“Verander ‘Brussels Airport’ in ‘Bruegel Airport’.”: bezieler openluchtmuseum lanceert opmerkelijke petitie

Albrecht De Schrijver, de bezieler achter het Bruegel-openluchtmuseum, start een petitie voor een naamsverandering van Brussels Aiport. Hij vindt dat de luchthaven voortaan Bruegel Airport mag worden. “Naar voorbeeld van Leonardo Da Vinci en Marco Polo”, zegt De Schrijver.

De Schrijver stond aan het begin van deze eeuw aan de wieg van het Bruegel-openluchtmuseum in Dilbeek. Daarnaast is hij een grote fan van het oeuvre van Pieter Bruegel De Oude. Vorig jaar deed De Schrijver nog een opmerkelijke vondst: hij ontdekte dat Neerpede het decor vormt in de Bruegel-tekening ‘Zomer’.

In de voetsporen van grote kunstenaars

De Schrijver komt nu met een opmerkelijke petitie op de proppen. “Bruegel is de grootste landschapsschilder uit onze geschiedenis”, vindt De Schrijver. “Het zou een mooie naam zijn voor de luchthaven van Brussel: Bruegel International Airport. Andere landen gaven hun luchthaven de naam van grote kunstenaars. Denk maar aan de Marco Polo-luchthaven in Venetië of Leonardo Da Vinci Airport in Rome. Bij het grote herdenkingsjaar 2019 - waarbij men de 450ste verjaardag van het overlijden van Bruegel viert - zou dit een mooie en blijvende hulde zijn.”

Burgemeester Steenokkerzeel

Het idee om de naam van Brussels Airport te veranderen komt van Kurt Ryon, de burgemeester van Steenokkerzeel. Hij liet onlangs het ballonnetje op voor de naamsverandering. De Schrijver contacteerde Ryon en startte prompt een online petitie. “Hoe meer handtekeningen, hoe meer steun voor het idee”, zegt De Schrijver. “Hoeveel ik er nodig heb? Geen idee. Ik stuur de petitie zoveel mogelijk door naar al mijn vrienden en kennissen.” Over de reden waarom Bruegel een eigen luchthaven moeten krijgen, is Albrecht erg duidelijk: Bruegel is de allergrootste schilder uit de geschiedenis van de lage landen. “Eigenlijk had hij slechts een klein oeuvre, met 48 schilderijen”, weet De Schrijver. “Maar op technisch vlak was hij buitengewoon goed. In de Parabel der Blinden is alles zo gedetailleerd getekend, dat zelfs dokters de oogziektes van de protagonisten makkelijk kunnen herkennen. Bruegel was niet bekend bij het grote publiek, maar wel bij de échte kunstliefhebbers. Hij gaf ook telkens een boodschap mee in zijn schilderij. Het schilder ‘De Ekster op de Galg’ gaat overduidelijk over het egoïsme binnen een maatschappij. Bruegel schopte op de schenen van de maatschappij en zijn machthebbers.”

2 Het themavliegtuig van Pieter Bruegel De Oude.
BELGA Het themavliegtuig van Pieter Bruegel De Oude.

Themavliegtuig

Toevallig: Brussels Airlines gaf eerder al zijn eigen ode aan Bruegel met een themavliegtuig. Een eigen luchthaven zou natuurlijk van een andere orde zijn. “Ik weet niet waar ik ga uitkomen met mijn petitie. Ik kan enkel maar het idee lanceren en hopen dat veel mensen het eens zijn.” Wie de petitie wil ondertekenen, kan terecht op www.secure.avaaz.org.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer