2 Het gemeentelijk zwembad van Dilbeek voor het waterlek van dinsdag dat alle technische installaties had aagetast.
Mozkito Het gemeentelijk zwembad van Dilbeek voor het waterlek van dinsdag dat alle technische installaties had aagetast.

Eerste chloorarm zwembad in Vlaanderen

BESTUUR EN GEMEENTE VERVANGEN INSTALLATIES VOLLEDIG NA WATERLEK

Het gemeentelijk zwembad van Dilbeek wordt binnenkort chloorarm. Het zwembad moest dinsdag sluiten nadat een lek de technische installaties had aangetast. Het bestuur en de gemeente besloten om de installaties volledig te veranderen.

De feestmaand van Dilkom viel vorige week letterlijk en figuurlijk in het water. Een waterlek beschadigde de technische installaties en het zwembad moest sluiten. De persconferentie van ministers Philippe Muyters en Hilde Crevits week uit naar het zwembad van Sint-Pieters-Leeuw. De dagen na de sluiting kwamen experts ter plaatse om de oorzaak en schade op te meten. "Na een grondige expertise werd duidelijk dat verschillende onderdelen te zwaar beschadigd waren om tot een onmiddellijke heropstart over kunnen te gaan", zegt directeur van Dilkom Stef Desmet. "Normaal gingen we over twee maanden overschakelen naar een chloorarm zwembad, maar het gemeentebestuur heeft snel beslist om het nu te doen. Iedereen ging meteen akkoord. We maken van de nood een deugd. Onze installaties zijn vijftien jaar oud. Het had geen zin om een snelle opstart te forceren en te blijven aanmodderen. Een vernieuwing was noodzakelijk, en dit is het perfecte moment."

2 De brandweer moest vorige dinsdag nog met zwaar materiaal ter plaatse komen om water weg te pompen na een waterlek.
Mozkito De brandweer moest vorige dinsdag nog met zwaar materiaal ter plaatse komen om water weg te pompen na een waterlek.

Chloorniveau

Concreet zal er een kwart van de normale dosis chloor in het zwembad zitten. De bezoeker zou de chloor amper nog in de ogen voelen of ruiken. "Het is beter voor het milieu en de gezondheid van onze bezoekers", vertelt Desmet. "Dilkom wordt een voorbeeld voor heel Vlaanderen. Over tien jaar zullen alle zwembaden in ons land chloorarm zijn. Als het hier mogelijk is, dan ook in de rest van Vlaanderen." Voor het gemeentebestuur betekende dit geen extra kost. "In december ging het zwembad sowieso chloorarm worden", aldus schepen van Sport Frank De Dobbeleer (N-VA). "De kosten zaten al in onze begroting voor dit jaar. Het maakt dus geen verschil uit voor het financiële plaatje. We zijn erg fier en blij dat we deze primeur hebben in onze gemeente."

Heropening

Het zwembad zal pas op 9 november heropenen. Eerder lieten de zwemclubs al weten dat een langere sluiting een kleine ramp zou zijn voor hen. "We snappen de Dilbeekse zwemverenigingen, maar dit is de beste oplossing", vertelt De Dobbeleer. "We rekenen op onze buurgemeentes om de zwemmers op te vangen. Het is onmogelijk iedereen een plaats te geven, want andere zwembaden hebben ook maar een beperkte capaciteit. Het gemeentebestuur zal er alles aan doen om de verenigingen te helpen."

Lees meer