2 De Brusselse rappers van Stikstof waren de headliner van de laatste Jospop afgelopen zomer. De organisatie achter het festival wil in 2020 een nieuw evenement uit de grond stampen.
Foto Mozkito De Brusselse rappers van Stikstof waren de headliner van de laatste Jospop afgelopen zomer. De organisatie achter het festival wil in 2020 een nieuw evenement uit de grond stampen.

Jospop verdwijnt, maar organisatie wil tegen 2020 nieuw event uit grond stampen

Vzw Jospop, de organisatie achter het gelijknamige muziekfestival, wil in 2020 uitpakken met een nieuw evenement. Dat bevestigt voorzitter Dag Thielemans. De vereniging wil wel verder onder een nieuwe naam, waardoor de naam Jospop voorgoed verdwijnt.

Begin december kwam Jospop met slecht nieuws. Door de stijgende logistieke kosten en het uitblijven van een grote headliner trok de organisatie de stekker uit het geliefde muziekfestival. Enkele bestuursleden lieten de deur evenwel op een kier staan: er waren geruchten dat ze het festival een nieuwe toekomst wilden inblazen.

Mysterieuze boodschap op Facebook

Vanmorgen werd de hoop op een nieuwe Jospop groter. Op de Facebookpagina van het festival verscheen de tekst ‘coming soon 2020'. Heel wat festivalgangers zaten terug met hoop op een nieuwe editie van Jospop. Dag Thielemans, de nieuwe voorzitter van Jospop VZW, bevestigt dat er een nieuw initiatief is. “Maar Jospop komt niet meer terug”, verduidelijkt hij. “Er zijn plannen om in 2020 met een nieuw concept naar Dilbeek te trekken. Dat zal zéker niet onder de naam Jospop zijn, maar het DNA van het festival - bestaande uit muziek, gezelligheid en lokaal talent - zal zeker blijven. Jospop blijft voor eeuwig verbonden met een muziekfestival. Het nieuwe event, waar we nog héél weinig van kunnen zeggen, zal anders zijn en meer inspelen op beleving.”

2 Sfeerbeeldje van de laatste Jospop-editie tijdens het optreden van de Brusselse hip hop-groep Stikstof.
Mozkito Sfeerbeeldje van de laatste Jospop-editie tijdens het optreden van de Brusselse hip hop-groep Stikstof.

Het is wel een deel van de oude organisatie - aangevuld met verse krachten - die de schouders onder het evenement zet. “Eind 2018 zat een deel van het bestuur rond tafel om te bekijken wat we konden doen”, vertelt Thielemans. “We willen geen tweede Jospop zijn, maar een gloednieuwe evenement op poten zetten. Momenteel zijn we het volledig concept aan het uitwerken en de administratieve molen aan het afhandelen. Eind augustus zullen we onze definitieve plannen bekend maken. Het is de bedoeling om in 2020 het event, dat een gloednieuwe naam krijgt, te organiseren.”

In Schepdaal of niet?

Of het evenement in Schepdaal zal plaatsvinden, is hoogst onzeker. De organisatie heeft momenteel twee locaties op het oog. “We willen zeker binnen Dilbeek blijven”, aldus Thielemans. “Als ons event buiten Schepdaal plaatsvindt, zullen we wel iets vinden om de mensen van Schepdaal naar daar te brengen. Onze kennissenkring bevindt zich in Schepdaal, die mensen mogen we dus zeker niet vergeten.”

Tegen einde van de zomer duidelijkheid

Dat Jospop VZW beroep blijft doen op de sociale media-pagina van Jospop, is ook een bewuste keuze. “Daar kan je makkelijk duizenden mensen bereiken. Sommige compartimenten van Jospop willen we natuurlijk behouden, omdat het soms lang duurt om die op te bouwen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer