Heeft u iets waar dit jong geweld u bij kan helpen?
Foto Mozkito Heeft u iets waar dit jong geweld u bij kan helpen?

Karweitje? Huur een scout in!

JEUGDBEWEGING SINT-ALENA WIL REIS EENS OP ANDERE MANIER FINANCIEREN

Geld inzamelen met een eetfestijn of fuif: een beproefd concept, maar niet noodzakelijk de standaard. Zo gooit scoutsbeweging Sint-Alena het over een heel andere boeg. De leden gaan gewoon zichzelf 'verhuren'. Van auto's wassen tot opdienen tijdens recepties: ze doen het allemaal.

De Jinners van Sint-Alena, oftewel de 17-jarigen, zochten al enkele maanden naar een nieuwe manier om geld in te zamelen. Hun fuif lokt niet bijster veel volk meer en het eetfestijn heeft intussen ook zijn beste jaren gehad. "Vorig jaar werd het idee al geopperd om onze diensten aan te bieden aan wie ze kan gebruiken", vertelt leidster Lore Sterck. "Maar het is toen uiteindelijk bij een plan gebleven. De nieuwe leidingsploeg heeft die draad nu opgepikt en het idee wél uitgewerkt."


Het concept? "Voor 8 euro per uur kunnen mensen ons inhuren voor eender welke klus", klinkt het. "Er zijn slechts enkele voorwaarden. Bij voorkeur gaat het om iets dat we in groepsverband kunnen doen - dat bevordert de groepssfeer en maakt deel uit van de waarden van een jeugdbeweging. Voorts nemen we ook geen té kleine klusjes aan. Vuilniszakken buitenzetten of snel even het gras afrijden: doen we niet. We hanteren ook een limiet van 50 euro per klus. Zo zijn we er zeker van dat het in teamverband kan uitgevoerd worden en is het de moeite waard om er een namiddag aan te spenderen. Vorig jaar mochten we bijvoorbeeld vuilnis inzamelen op het Vijverfestival in Dilbeek. Iedereen zat toen samen papiertjes te rapen tussen de massa. En ondertussen konden we genieten van de muziek. Vrienden en kennissen hebben ons in de voorbije weken ook al aangesproken. En onze leden vinden het leuk om zich vrij te maken voor zo'n activiteiten. In totaal zijn we met dertien, dus er zijn heel wat helpende handen beschikbaar."

Fuif en eetfestijn blijven

Het doel? Een reis met de hele groep binnen Europa. "Normaal wordt dat Portugal of Kroatië", zegt Sterck. "Maar dat ligt nog niet vast. We wachten eerst af hoeveel geld we kunnen inzamelen. Een streefbedrag? Dat hebben we nog niet vooropgesteld. Hopelijk slaat ons initiatief aan. Wij zullen alvast het beste van onszelf geven. Overigens organiseren we ook nog altijd onze jaarlijkse fuif en het eetfestijn, hoor. Maar 'Jin te Huur' is eens iets anders, en hopelijk ook een blijvertje."


Wie de jongeren wil inhuren voor een klusje of evenement, kan altijd een mailtje sturen naar jintehuur@hotmail.com. Het uurloon per werkende persoon bedraagt 8 euro.

Lees meer