5 Boezemvrienden Marc De Rouck en Mark Baudewyns staan voortaan achter de tapkranen van La Morsa.
Mozkito Boezemvrienden Marc De Rouck en Mark Baudewyns staan voortaan achter de tapkranen van La Morsa.

La Morsa heropent de deuren (met nieuwe eigenaars achter de tapkranen)

Gekend café sloot in 2016 na veelvuldige klachten over nachtlawaai

Café La Morsa is niet meer, leve Bistro La Morsa. De gekende Schepdaalse zaak opent opnieuw zijn deuren. Boezemvrienden Mark Baudewyns en Marc De Rouck blazen nieuw leven in de kroeg en staan voortaan achter de tapkranen. “Nachtlawaai? Dat zal bij ons niet voorkomen”, vertellen de vrienden.

La Morsa is een icoon binnen het Schepdaalse leven. Het café, gelegen recht tegenover de Sint-Rumolduskerk in de Eylenboschstraat, zag in 1924 het levenslicht - toen nog onder de naam ‘De Groene Poort’. Sinds 1992 kennen de Schepdalenaren het als La Morsa. Maar in 2016 kreeg het imago van de kroeg een flinke deuk. Na maar liefst 51 ingediende klachten van buurtbewoners over nachtlawaai legde burgemeester Willy Segers (N-VA) het café een sluitingsuur op. Marc Kiekens, de toenmalige eigenaar, moest de boeken noodgedwongen neerleggen. Drie jaar stond het café leeg, maar daar komt nu verandering in.

5 Na een sluiting van drie jaar heropent La Morsa de deuren.
Mozkito Na een sluiting van drie jaar heropent La Morsa de deuren.

Jongensdroom

Boezemvrienden Mark Baudewyns en Marc De Rouck broedden al langer op het idee om samen een café te runnen. Wat begon als een stomme grap, mondde uit in de overname van La Morsa. “We zijn allebei afkomstig van Itterbeek, waar we bij de jeugdverenigingen kameraden werden”, zegt Marc. “De laatste maanden gaan we vaak met de moto rijden door het prachtige Pajottenland. Toen we bij een cafeetje stopten, zeiden we - al lachend - dat we toch zelf eens een kroeg moesten openen. Uiteindelijk werd het realiteit: we besloten om La Morsa over te nemen en onze jongensdroom waar te maken.”

Geen donkere kroeg

Mark en Marc vormen La Morsa wel om tot een bistro. Klanten kunnen er een spaghetti of croque monsieur eten. “Daarnaast zijn er de traditionele bieren, aangevuld met verschillende soorten gin-tonic en andere cocktails. Het interieur werd ook volledig veranderd. De voorbije drie maanden waren we hard in de weer om er iets moois van te maken. Geen donkere kroeg, maar een stijlvolle zaak, waar je een krant leest of rustig aan de toog hangt met een pintje in de hand.”

5 Het interieur van het vernieuwde La Morsa.
Mozkito Het interieur van het vernieuwde La Morsa.

Gesprek met burgemeester

Na de heisa in 2016 over het nachtlawaai kreeg het imago van La Morsa een flinke knauw. Toch hebben Mark en Marc geen schrik voor mogelijke klachten. “Bij ons zal je geen harde muziek horen”, zeggen ze in koor. “Of het ‘s avonds kan uitlopen? In het weekend kan het misschien enkele uurtjes na middernacht worden, maar het is niet onze bedoeling om de buren wakker te houden. Enkele dagen na de opening stapte burgemeester Segers al eens binnen om iets te drinken. We hebben meteen onze goede intenties duidelijk gemaakt. Schepdaal heeft nood aan een café in het centrum. Je hebt misschien wel De Rare Vos, maar niet echt een café. La Morsa hoort bij Schepdaal, daarom zijn we blij dat de deuren eindelijk opengaan. Het was ook niet de bedoeling om de naam van het café te veranderen. Iedereen kent het hier als La Morsa. Waarom zouden we dan de boel omgooien?” 

5 Een foto uit de oude doos: de voorganger van La Morsa was De Groene Poort, die in 1924 de deuren opende.
Mozkito Een foto uit de oude doos: de voorganger van La Morsa was De Groene Poort, die in 1924 de deuren opende.
5 Boezemvrienden Marc De Rouck en Mark Baudewyns staan voortaan achter de tapkranen van La Morsa.
Mozkito Boezemvrienden Marc De Rouck en Mark Baudewyns staan voortaan achter de tapkranen van La Morsa.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer