Studente ontkent baldadigheden: "Daders hebben mijn identiteitskaart gestolen"

Vier Franse vrouwen riskeren zes maanden cel voor diefstal en weerspannigheid. Al is de kans reëel dat één van hen er niets mee te maken heeft, en zelf slachtoffer werd van identiteitsdiefstal.

Vier vrouwen veroorzaakten op 5 september 2015 heel wat herrie aan het tankstation van Groot-Bijgaarden. Ze namen allerlei koopwaar mee uit de winkel zonder te betalen, en vielen andere klanten lastig. De politie kwam ter plaatse, maar slaagde er niet in om de vier te kalmeren. Integendeel: de agenten werden bespuwd en kregen enkele rake trappen. Toch konden ze uiteindelijk de identiteitsgegevens van het viertal bemachtigen, waarop de jongedames gedagvaard werden.

"Ik ken die meisjes niet"

Maar in de rechtbank daagde slechts één jongedame op: een 23-jarige studente die bij hoog en laag beweerde niets met de feiten te maken te hebben. "Ik was daar helemaal niet bij en ik ken die andere meisjes ook helemaal niet", klonk het verbouwereerd. "Mijn portefeuille, met daarin mijn identiteitskaart, werd wel de nacht voor die feiten gestolen in Rijsel, waar ik studeer." Ze had ook klacht wegens diefstal ingediend, alsook voor oneigenlijk gebruik van haar naam. Documenten die dat moeten staven, had ze naar een gerechtsdeurwaarder gemaild. "Ik heb hier echt niets mee te maken en hopelijk zal u dat ook inzien", zei ze nog.

Bal in kamp rechter

Het parket vorderde uiteindelijk zes maanden cel voor de vier beklaagden - en dus ook voor de studente die haar onschuld staande houdt. Al hoeft dat niet te betekenen dat zij ook daadwerkelijk veroordeeld zal worden. Die bal ligt nu in het kamp van de rechter, die de studente kan vrijspreken eens haar documenten (onder meer de aangifte van de diefstal) ingekeken zijn, en dus zou blijken dat zij inderdaad het slachtoffer was van identiteitsdiefstal.


Uitspraak op 23 november. (WHW)

Lees meer