6 De dode vissen drijven op het wateroppervlak van de vijver.
Mozkito De dode vissen drijven op het wateroppervlak van de vijver.

Vier ton (!) vis sterft op onverklaarbare wijze in vijver: "Tienduizenden euro's gaan in rook op”

In de spaarvijver van Zierbeek, aan de Bullenbergstraat, zijn duizenden vissen afgelopen weekend op onverklaarbare wijze gestorven. In totaal gaat het om vier ton vis. Guy Vermeiren, eigenaar van de vijver, denkt dat wegenwerken in een nabijliggende straat een rol spelen. “Het achtergelaten stof ligt op het vijveroppervlak”, zegt Vermeiren.

In de spaarvijver van de Zierbeek zitten duizenden vissen - goed voor meer dan 14 ton. Maar sinds vrijdag is er iets mysterieus aan de gang. Duizenden vissen sterven op onverklaarbare wijze. “Ik zat donderdag in Frankrijk”, getuigt eigenaar Guy Vermeiren. “Vrienden zijn toen langs de vijver gepasseerd, en hadden niets verdacht opgemerkt. Vrijdagavond begonnen de massale vissterfte. Honderden vissen dreven levenloos aan het wateroppervlak. Niemand weet hoe het komt.”

Wegenwerken

Vermeiren schakelde meteen de brandweer en de lokale politie in. Zij kwamen ter plaatse, maar konden weinig doen. Volgens Vermeiren spelen wegenwerken aan de Jan de Trochstraat mogelijk een rol. “Bij die wegenwerken ontstond er een enorme rookwolk”, aldus Vermeiren. “Op alle auto’s van de buurtbewoners lag er een stoflaagje, zelfs de aanpalende maïsvelden hebben een witte schijn. Door de wind werd het stof op het wateroppervlak geblazen. En alles wat op het oppervlak ligt, wordt opgegeten door de vissen. Het is de enige mogelijkheid.” Burgemeester Willy Segers (N-VA) nam reeds contact op met de aannemer. Die ontkent iedere betrokkenheid. “Bij de werken heeft hij enkel met water gefreesd", vertelt burgemeester Segers. “Hij heeft dus geen andere producten gebruikt. Het is natuurlijk woord tegen woord, waardoor het moeilijk wordt om de waarheid te achterhalen." De gemeente Dilbeek kan Vermeiren ook niet helpen. Aangezien de vijver zich op privédomein bevindt, moet de eigenaar initiatief nemen. “We zullen hem natuurlijk helpen, maar het is niet onze taak om deze zaak in handen te nemen. Onze milieudienst is maandagmorgen wel langs geweest om de situatie te bekijken. Er is heel wat geurhinder voor de omwonenden. Dat moet zo snel mogelijk verholpen worden.” 

6
Mozkito

Vissen blijven op wateroppervlak

Intussen zit Vermeiren met de handen in het haar. Hij ziet een deel van zijn levenswerk verloren gaan. “Maar liefst vier ton is gestorven. Een deel van de vissen heb ik in vuilnisbakken gestoken, maar de brandweer raadde me aan om ze op het wateroppervlak te houden. Dan zouden ze minder stinken. Het maakt evenwel niet veel uit. Door het warme weer ontstaat er een rotte walm rond de vijver. Sommige buurtbewoners zijn al komen klagen, maar ik kan er écht niets aan doen. Dit is een tragisch voorval.”

6 Guy Vermeiren aan de rand van de visvijver. "Mogelijk zorgde een stofwolk voor deze massale vissterfte."
Mozkito Guy Vermeiren aan de rand van de visvijver. "Mogelijk zorgde een stofwolk voor deze massale vissterfte."

Economische schade

Daarnaast zat de timing niet echt mee. Vermeiren wilde afgelopen weekend hulp inroepen bij de gemeente Dilbeek, maar alle diensten waren niet bereikbaar. Ook bij Rendac, een bedrijf uit Denderleeuw dat gespecialiseerd is in het ophalen, verwerken en vernietigen van dierlijk restmateriaal, was er niemand te bereiken. “Het is een harde klap voor mij”, vertelt Vermeiren. “Ik ben 75 jaar en al meer dan 20 jaar eigenaar van de vijver, maar dit heb ik nog nooit gezien. Of dit me emotioneel raakt? Natuurlijk. Ik ben dagelijks bezig met die vissen, zij zijn mijn levenswerk. Daarnaast is er natuurlijk ook economische schade. Vissen die groot genoeg zijn, worden verkocht in Schotland of Frankrijk. Door dit voorval gaan tienduizenden euro’s in rook op. Naast de klassieke vissen zijn ook tientallen koikarpers gestorven.” Pittig detail: het water van de Zierbeek stroomt naar... de Dender. “Ik heb de watermaatschappij al ingelicht, maar zij zeggen dat alles in orde is. Ik vraag me ook wel af of zo'n stofwolk wel gezond is voor een mens. Als vissen ervan sterven, kan het niet goed zijn voor ons.”

6 Een dode koi drijft aan de rand van de vijver.
Mozkito Een dode koi drijft aan de rand van de vijver.
6 Een deel van de dode vissen werden al in vuilnisbakken gestoken.
Mozkito Een deel van de dode vissen werden al in vuilnisbakken gestoken.
6
Mozkito

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Schepers

    Deze man heeft twintig jaar ervaring en zal heus wel weten wat ph en kh is. Bovendien zie je al een fontein op de foto's.

  • Mario Vercaigne

    Voor deze die het niet gezien hebben , er is wel degelijk een Fontaine aanwezig zo te zien op de foto !

Lees meer