7 Het nest met meesjes sinds enkele weken in de brievenbus van dit Limburgse koppel.
Mine Dalemans/Marco Mariotti Het nest met meesjes sinds enkele weken in de brievenbus van dit Limburgse koppel.

VIDEO. Opgelet postbode, véél volk in onze brievenbus

Wie zijn of haar brievenbus opent, kan rond deze tijd van het jaar voor een verrassing komen te staan. Zo is de brievenbus van de familie Frank-Albano ‘gekraakt’ door een nest meesjes. “Zo mooi, we verwachten deze maand zelf ons eerste kindje”, zegt het koppel.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In mei leggen alle vogels een ei. Dat weten Joris Frank (29) en Davina Albano (27) uit Lanklaar maar al te goed. Eind maart al lagen er kleine takjes in hun brievenbus. Maar wat eerst leek op het gevolg van felle wind, bleek al snel te gaan om een vogelnest in wording. “Ik ben er mooi van af gebleven en toen ik merkte dat het een serieus nest werd, zochten we een alternatief", zegt Davina. 

7 De jongen wachten op hun moeder voor eten.
Mine Dalemans De jongen wachten op hun moeder voor eten.

Dat alternatief werd een oude lade van een kast die ze op de brievenbus legden. En voor de postbode een mooie geplastificeerde boodschap: ‘Vogelnest in de brievenbus! Post in het houten bakje, dank u!’

En de postbode paste zich flink aan. “Met als gevolg dat we sinds 4 april enkele eitjes in het nestje zagen liggen. Enkele werden er snel al twaalf. De hele dag door zagen we de moeder vogel héén en weer vliegen, met het constant aanbrengen van takjes en twijgjes, nog steeds hard werkend aan haar warm nest.”

7 Davina en Joris hebben een nest meesjes in hun brievenbus zitten. Het koppel verwacht deze maand hun eigen kindje.
Mine Dalemans Davina en Joris hebben een nest meesjes in hun brievenbus zitten. Het koppel verwacht deze maand hun eigen kindje.

Foto’s

Tot eerder deze week het getsjirp tot ver hoorbaar was. “Wondermooi. Niet alle eitjes zijn uitgekomen, maar we tellen ongeveer acht jongen. We doen de brievenbus nog steeds niet open, en trekken soms wel eens foto’s met onze gsm voorzichtig door de opening. We willen ze met rust laten, maar het is echt zo bijzonder om te zien. We hebben ze hier samen zien geboren worden. Mijn man is zelfs fier dat ze net onze brievenbus uitkozen (lacht)!”

Net nu staan Joris en Davina op het punt om zélf voor de eerste keer mama en papa te worden. “Het kind is uitgerekend voor 24 mei, de timing is dus geweldig. Ze zeggen dat die vogeltjes ongeveer drie weken in hun nest blijven. Als ze tegen dan gaan vliegen, zal de ooievaar hier gepasseerd zijn en wordt wellicht ook ons kindje geboren.”

7 Vogelnest in brienvenbus Lanklaar
Mine Dalemans Vogelnest in brienvenbus Lanklaar

“Niet verplaatsen”

Bij het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen raden ze aan om het nest niet te verplaatsen. “Het hangen van een bordje of een kartonnen doos, is de ideale oplossing", zegt Sil Janssen. “De postbode zal er zeker rekening mee houden, maar in sommige gevallen is het niet altijd duidelijk. Plak dan zélf de ingang van de brievenbus een beetje af, zodat er geen post meer in kan, maar dat de vogels er wel nog uit kunnen.”

Heel snel

Mussen en mezen kunnen nesten bouwen op de meest gekke plaatsen. “Soms ook in holle omheiningspalen. Alleen gebeurt het dat die nestjes te zwaar worden, in die paal naar beneden zakken en dat de jongen er dan niet meer uit geraken. Ze zijn trouwens ook razendsnel, zo’n nest wordt soms in twee à drie dagen gebouwd.”

7 Ook in Maasmechelen in het Loo lossen de bewoners het op met een kartonnen doos.
Marco Mariotti Ook in Maasmechelen in het Loo lossen de bewoners het op met een kartonnen doos.

Volgens Sil leggen duiven en uilen twee eitjes, maar kan het bij eenden oplopen tot 25 stuks. “Ze legt er dan één per dag, en broedt ze pas uit als ze allemaal zijn gelegd. Bij roofvogels werkt het andersom, daar worden de eieren één per één uitgebroed. Qua meldingen valt het voorlopig mee, en merken we een lichte stijging, maar de nesten gewoon met rust laten blijft het belangrijkste.”

7 Hier lossen de bewoners het op met een kartonnen doos.
Marco Mariotti Hier lossen de bewoners het op met een kartonnen doos.

Buxusmot

En wat als plots alle jongen dood in hun nest liggen? “Dan mag je het nest én de jongen naar het opvangcentrum overbrengen. Het klopt dat sommige vogels rupsen en insecten uit hagen en andere struiken halen, die eerder besproeid bleken zoals bij de buxusmot. Die producten zijn dodelijk voor de jongen. Moest je met zo’n nest te maken hebben, breng het naar ons en we laten de exacte oorzaak natrekken.”

7 De bus steekt helemaal vol mos, takjes en andere ‘bekleding’.
Marco Mariotti De bus steekt helemaal vol mos, takjes en andere ‘bekleding’.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marie Schorreels

    Leuk nieuws, word een mens blij van

  • raf peeters

    Geweldig toch,heb in tuin 10 nestkastjes hangen en dit jaar zijn er 7 van "bewoont" Vorig jaar had ik een bloempot omgedraaid aan tuinhuis staan en niettegenstaande 10 nestkastjes had er zich een meesfamilie genesteld in de pot,klein detail ,gaatje van de pot onder exact in de midden tot de grond was 50cm(grote pot) en heb de jonge(9)zien uitvliegen,mooie ervaring.

Lees meer