Dokwerker komt om onder heftruck

TWEEDE DODELIJK ONGEVAL IN GELIJKAARDIGE OMSTANDIGHEDEN IN HAVEN

Een havenarbeider is vanochtend om het leven gekomen bij een ongeval op de terminal van Euroports in de Waaslandhaven. De man werd aangereden door een heftruck. De hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar het slachtoffer, de 51-jarige Thierry Boonen uit Zwijndrecht, overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Het is al de tweede keer dat een havenarbeider van Euroports om het leven komt na een aanrijding door een heftruck.

Het ongeval gebeurde gisterenochtend rond 10.45 uur op kaai 1207 bij Euroports. Thierry Boonen bukte zich om iets op te rapen. Net op dat moment kwam een collega aangereden met een heftruck. De chauffeur merkte de havenarbeider niet op en reed hem aan. De hulpdiensten waren meteen ter plaatse maar het slachtoffer overleed kort nadien aan zijn verwondingen. De bestuurder van de vorklift was in shock.

Ben Verwilt, een dokwerker die eveneens in de Waaslandhaven werkt, is een oude bekende van de verongelukte Thierry Boonen. Hij woonde nu in Zwijndrecht met partner Vanessa en hun zoon maar was afkomstig uit Antwerpen-Zuid. "Daar was hij in zijn jonge jaren heel bekend als dj", vertelt Ben. "Hij draaide veel in de cafés van de Vrijdagmarkt die toen erg trendy waren. Hij heeft jarenlang als zelfstandig glazenwasser gewerkt. Tot hij een kleine tien jaar geleden een job aan de dok vond als havenarbeider." Thierry was door zijn verleden als dj een bekend figuur aan de kade. "Hij was een heel joviale, levendige kerel", vervolgt Ben. "Ik heb hem altijd gekend als een aangename vriend, al van toen wij samen op de middelbare school Tir op het Kiel zaten."

Het nieuws over het overlijden van Thierry ging snel rond op sociale media. "Wij vernamen dat het parket urenlang in de weer is geweest op de kade bij Euroports om de juiste bewegingen van de heftruck in kaart te brengen. De heftruck zou geladen achteruit zijn gereden en zo Thierry hebben aangereden. Met deze heftrucks, van meer dan 7 ton, maakt een slachtoffer geen kans. Veiligheid blijft een gevoelig punt bij de dokwerkers. Je kan nog zo goed opletten. Toch schuilt het gevaar soms in een klein hoekje."

Bij Euroports wordt aangeslagen gereageerd op het ongeval. "De exacte oorzaak wordt verder onderzocht maar in ieder geval heeft veiligheid steeds de hoogste prioriteit bij ons bedrijf", zegt managing director Geert Gekiere. "Onze gedachten gaan in deze moeilijke omstandigheden in eerste instantie uit naar de familie, vrienden en collega's van het slachtoffer."

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar de precieze omstandigheden van het ongeval. Uit de eerste vaststellingen blijkt het om een ongelukkige samenloop van omstandigheden te gaan. "De arbeider stond op het moment van het ongeval gebukt", zegt arbeidsauditeur Jan Vermeir. "Daardoor merkte de bestuurder van de heftruck, die op dat moment een lading transporteerde, hem niet op."

Veiligheidsvoorschriften

Er wordt momenteel onderzocht of de geldende veiligheidsvoorschriften bij Euroports wel correct werden nageleefd. Concreet wordt er gekeken of de zones waar vorkliften rijden duidelijk waren afgebakend. Het is immers al de tweede keer dat bij Euroports een havenarbeider om het leven komt bij een aanrijding door een heftruck. In april 2011 vond de 57-jarige Urbain Vanderstylen uit Tielrode in gelijkaardige omstandigheden de dood. De man bukte zich om een riooldeksel terug op zijn plaats te leggen. Een collega in een heftruck merkte de man niet op en reed hem aan. Voor Euroports is het het zoveelste tragische ongeluk op rij, want in april van vorig jaar kwamen er ook al drie arbeiders om het leven na het inademen van giftige gassen in het ruim van een kolenschip.

2 Slachtoffer Thierry Boonen. Zijn collega's blijven hem herinneren als een joviale, levendige kerel.
Kristof Pieters Slachtoffer Thierry Boonen. Zijn collega's blijven hem herinneren als een joviale, levendige kerel.
2 In april vorig jaar kwamen ook al drie arbeiders van Euroports om het leven na het inademen van giftige gassen in het ruim van een kolenschip.
Kristof Pieters In april vorig jaar kwamen ook al drie arbeiders van Euroports om het leven na het inademen van giftige gassen in het ruim van een kolenschip.

Lees meer