25 De brand ontstond na een explosie, vermoedelijk met buskruit.
Mozkito De brand ontstond na een explosie, vermoedelijk met buskruit.

Bewoners rusthuis geëvacueerd na explosie: hulpdiensten vinden obussen en buskruit in kamer bewoner

34 mensen tijdelijk opgevangen in woningen en cafetaria

De assistentiewoningen van woonzorgcentrum Palmyra in Drogenbos werden vrijdagavond ontruimd na verschillende ontploffingen die gepaard gingen met een uitslaande brand. Zowel op straat als in de flat werden obussen aangetroffen. De bewoner van de getroffen woonst, een voormalig brandweerman, liep lichte verwondingen op. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De twee aanwezige personeelsleden in het gebouw werden kort voor 23 uur opgeschrikt door het brandalarm. “Op een infobord kan vervolgens nagekeken worden waar de problemen zich situeren”, vertelt directeur Mehdi Van Nuijs. “In dit geval bleek dit het geval te zijn op de gelijkvloerse verdieping van de vleugel waar onze serviceflats gelegen zijn. Toen het personeel zich naar daar begaf konden ze een brandgeur waarnemen en zonder aarzelen werden alle bewoners -34 in totaal- geëvacueerd en werden de hulpdiensten verwittigd. Ook buurtbewoners hielpen een handje.”

Medisch noodplan

De lokale politiezones Rode en Dilbeek snelden ter plaatse, samen met een hele hoop ploegen van de Brusselse brandweer en de brandweerzone Vlaams-Brabant West. Om de evacuatie vlot te laten verlopen werd ook het medisch rampenplan afgekondigd waardoor een tiental ziekenwagens van de brandweer en het Rode Kruis ter plaatse kwamen, samen met verschillende MUG-teams.

25 De politie nam verschillende obussen in beslag.
Mozkito De politie nam verschillende obussen in beslag.

Raam uit gevel geblazen

De hulpdiensten troffen bij hun aankomst een waar slagveld aan. De flat op het gelijkvloers stond in lichterlaaie, een groot raam werd uit de gevel geblazen en brokstukken lagen tot aan de overzijde van de straat. “Wij kregen een oproep binnen voor een explosie in een rusthuis waardoor we onmiddellijk bijkomende middelen hebben ingezet”, meldt brandweermajoor Dirk Keymolen. “Toen onze mensen hier aankwamen, sloegen de vlammen uit het gebouw. Er waren ook verschillende ontploffingen te horen. De brand zelf hadden we vrij snel onder controle.”

25 In totaal werden 34 bewoners van de serviceflats geëvacueerd.
Mozkito In totaal werden 34 bewoners van de serviceflats geëvacueerd.

Bewoners opgevangen door buren

Alle 34 bewoners van de linkervleugel van het rustoord werden meteen geëvacueerd, eerst naar woningen in de buurt en later naar de cafetaria in de centrale inkomhal. Daar werd hen koffie aangeboden. Niemand van die mensen raakte gewond. De bewoner van de flat waar de ontploffing plaatsvond, een oud-brandweerman volgens de VRT, liep een snijwonde op. Hij raakte ook bevangen door de rook, maar diende niet overgebracht te worden naar het ziekenhuis. De bewoners van het woonzorgcentrum zelf mochten gewoon op hun kamer blijven.

25 De flat raakte compleet vernield door de brand en de ontploffingen.
Mozkito De flat raakte compleet vernield door de brand en de ontploffingen.

Verschillende obussen

Over de oorzaak van de ontploffing wil de brandweer nog geen commentaar geven. De politie verzamelde wel een zestal -vermoedelijk lege- obussen in en aan het gebouw. “Een van de bewoners bleek buskruit in huis te hebben”, weet Dirk Keymolen. “Die man verklaarde blijkbaar dat dat zijn hobby was. We hebben daarom ook een beroep gedaan op de ontmijningsdienst Dovo. Zo willen we zeker zijn dat er geen restanten van explosief materiaal nog achterblijven.”

25 De politie nam verschillende obussen in beslag.
Mozkito De politie nam verschillende obussen in beslag.

Burgemeester Alexis Calmeyn kondigde het gemeentelijk rampenplan af.  Hij kwam zelf naar de Zennebeemd om de bewoners en hun ongeruste families gerust te stellen. “De ontploffing deed zich voor in een serviceflat op het gelijkvloers van een van de gebouwen van het centrum”, zegt burgemeester Alexis Calmeyn. “Enkel de bewoners van de eerste en tweede verdieping van dit gebouw mogen ondertussen terug naar hun woonst. De bewoners van de gelijkvloerse verdieping kunnen deze nacht echter nog niet terug naar hun serviceflat. Het gaat om een tiental mensen. We laten hen de keuze tussen een kamer elders in het centrum, een hotelkamer of de eigen familie”, aldus Calmeyn. 

25
Mozkito

Woonzorgcentrum niet op de hoogte 

Het woonzorgcentrum was niet op de hoogte van de hobby die de bewoner erop na hield. “En het spreekt voor zich dat dit niet toegelaten zou worden”, verklaart directeur Mehdi Van Nuijs. “Wel is het belangrijk te weten dat het om assistentiewoningen gaat waar de bewoners een vrij leven leiden. Er komt wel bezoek van een poetsvrouw- of man, de assistentiemanager enzovoort maar zij hebben uiteraard niet de bevoegdheid om zomaar kasten en dergelijke te doorzoeken. In het contract staat ook duidelijk vermeld dat gevaarlijke zaken niet bijgehouden mogen worden. We zetten ook enorm in op veiligheid. Zo moeten bewoners bij elektrische toestellen een attest kunnen voorleggen dat het toestel niet ouder dan vijf jaar is en zijn enkel flatscreentelevisies toegelaten.”

25 De bewoners werden opgevangen in de cafetaria van het woonzorgcentrum.
Mozkito De bewoners werden opgevangen in de cafetaria van het woonzorgcentrum.
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25
Mozkito
25 Residentie Palmyra in de Zennebeemd.
Mozkito Residentie Palmyra in de Zennebeemd.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dieter Van Langenhove

    En dienen is zelf bij de brandweer geweest, zou toch beter moeten weten.

  • etienne vijverman

    niet te geloven ....... en wie gaat opdraaien voor de schade ???? men moet van niets meer verschieten heden ten dage

Lees meer