Paardenbekapper Wesley De Candt zal dit weekend 24u paarden bekappen.
David Legreve Paardenbekapper Wesley De Candt zal dit weekend 24u paarden bekappen.

Duffelaar wil 24 uur lang paarden ‘bekappen’ voor goede doelen... En dat betekent dan meteen een wereldrecord

Duffelaar Wesley De Candt (32) wil dit weekend 24 uur lang paarden ‘bekappen’, de hoeven verzorgen. Niet alleen staat er een plaatsje in het Guinness Book of Records op het spel, met zijn actie wil hij ook centen inzamelen voor drie goede doelen. “Al zes maanden ga ik naar de fitness als voorbereiding op de ‘marathon’”, aldus Wesley.

Bekappen is een methode om de hoeven van paarden te verzorgen. Wesley is er al een tweetal jaren specialist in. Dit weekend toont hij zijn kunnen tijdens een recordpoging. “Ieder jaar probeer ik wel iets te doen om goede doelen met een hart voor dieren te ondersteunen. Vorig jaar liep ik een gesponsorde 200 kilometers en in het verleden heb ik de huisdieren van daklozen verzorgd. Dit jaar stond ik op met het idee om een ‘24 uur marathon’ paarden bekappen te houden. Mijn werkgever 4 Feet Stables uit Geraardsbergen, die onder meer paardrijlessen aanbiedt, zag dit volledig zitten. We zullen er een feestweekend met verscheidene activiteiten van maken, waaronder mijn marathon. Deze zaterdag om 10 uur start ik met mijn eerste paard op het domein van 4 Feet Stables”, legt Wesley uit. “De opbrengst gaat naar de organisaties The Old Horse Lodge uit Laarne, SOS Wilde Dieren uit Geraardsbergen en Animu Luce uit Herselt. Wie mij wil sponsoren, kan dat dit weekend doen via een live-uitzending die op de Facebookpagina van ‘4 Feet Stables’ komt of kan gewoon passeren.”

Deurwaarder gezocht

Wesley heeft het even gecheckt: blijkbaar zou 24 uur paarden bekappen een Guinness World Record zijn. Dat is op zich logisch, want er is momenteel zelfs geen record. “Guinness is op de hoogte van mijn onderneming en bracht alles al in orde. Alleen vind ik geen deurwaarder die 24 uur aan een stuk mij wil volgen. Misschien filmen we de recordpoging dan wel als officieel bewijsmateriaal. Uiteindelijk is het record niet het ultieme doel, het belangrijkste is dat we een mooie som geld inzamelen.”

Fysieke beproeving

Geen recordpoging zonder degelijke voorbereiding, en dat is bij een ‘bekapmarathon’ niet anders. “Ik ben hier al zes maanden mee bezig. Paarden bekappen is lastig, zeker voor de rug. Die 24 uur worden dus een fysieke beproeving. Ik ga al maanden naar de fitness, laat me begeleiden door specialisten, doe stretchoefeningen... Allemaal als voorbereiding.”

Vijftig paarden

Wesley is gespecialiseerd in het bekappen van traumapaarden, dieren waar niemand naar omkeek. “Maar voor deze uitdaging koos ik ervoor om paarden te bekappen die altijd deftig onderhouden zijn geweest. Het speelt uiteraard in mijn voordeel dat de dieren rustig blijven en ik per paard niet al te veel werk heb. Ik zou graag vijftig paarden de revue zien passeren. De eerste uren, wanneer ik nog fris ben, wil ik drie paarden doen. Zo kan ik het op het einde van mijn marathon wat rustiger houden.”

Quasimodo

Een paardenkapper is net als een hoefsmid een uitstervend ras. “Als er al mensen zijn die de stiel willen leren, haken ze na een tijdje af om dat het fysiek zwaar is. De agenda’s van de kappers die er zijn, zitten dus altijd overvol”, weet Wesley. “Waarom ik het dan wel volhou? Ik doe het ontzettend graag, maar besef tegelijkertijd dat ik dit niet tot mijn pensioen kan doen. Anders loop ik er op het einde van mijn carrière als Quasimodo bij. Er zijn alternatieven om toch nog het beroep uit te oefenen zonder dat je lichaam daar te veel van afziet. Ik combineer mijn werk in Geraardsbergen bijvoorbeeld met het lesgeven in het paarden bekappen aan de Odisee-hogeschool. Maar zolang mijn lichaam het toelaat, blijf ik paarden bekappen. De passie is te groot.” 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer