Het onderzoek naar de impact van een mogelijke verbindingsweg op mens en milieu moet nog in gang gezet worden.
Benoit De Freine Het onderzoek naar de impact van een mogelijke verbindingsweg op mens en milieu moet nog in gang gezet worden.

Agentschap Wegen en Verkeer formeel: “Onderzoek naar verbindingsweg nog niet gestart”

Het onderzoek naar een mogelijke verbindingsweg tussen de Mechelsesteenweg en de Boniverlei op de grens tussen Edegem en Kontich is nog niet gestart. Dat benadrukte het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer vrijdag nadat er eerder deze week geruchten ontstonden dat de resultaten van dat onderzoek positief zouden zijn. “Het onderzoek is nog niet in gang gezet, er kunnen dus nog geen resultaten zijn.”

De mogelijke verbindingsweg tussen de Mechelsesteenweg en de Boniverlei, met de bedoeling sluipverkeer uit de dorpskernen van Edegem en Kontich te weren, is een echte soap aan het worden. Dinsdagavond hield oppositiepartij CD&V een gespreksavond waarbij de verbindingsweg het belangrijkste onderwerp was. CD&V sprak zich positief uit over de verbinding mits enkele strikte voorwaarden. Ook N-VA benadrukte nogmaals dat de verbinding er zo snel mogelijk moet komen.

Groen op z'n achterste poten

Of die verbindingsweg er al dan niet komt, hangt af van de resultaten van het onderzoek van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Woensdag waren er geruchten dat de eerste resultaten van dat onderzoek positief waren en het dossier dus in een stroomversnelling zat. Oppositiepartij Groen, fervente tegenstander van de verbindingsweg, stond door die geruchten meteen op zijn achterste poten en voegde het dossier toe aan de agenda van de gemeenteraad van maandag. “Die geruchten kloppen niet”, grijpt AWV nu in.

“Er is bij AWV inderdaad een budget voorzien om een studie uit te voeren naar de verbindingsweg”, zegt Jef Schoenmaekers, communicatieverantwoordelijke bij AWV. “Die studie omvat in de eerste plaats een milieu-effectenrapport (MER). Daarin wordt onderzocht wat de impact van die weg heeft op mens en milieu, op de grond, op water, op geluid enzovoort. Verder is er een bestemmingswijziging van het gewestplan nodig voor de aanleg van die nieuwe weg. Daarvoor is procedureel gezien de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en PLAN MER noodzakelijk. Die studie is nog niet opgestart, laat staan dat er al resultaten bekend gemaakt zijn.”

Voor de zogenoemde extra verbindingsweg ‘Plus’, van de Boniverlei tot de Prins Boudewijnlaan, is voor alle duidelijkheid nog geen onderzoek gepland.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer