De verkiezingskandidaten van de oppositiepartijen plaatsen vorige week woensdag al symbolische borden aan de Drie Eikenstraat.
rv De verkiezingskandidaten van de oppositiepartijen plaatsen vorige week woensdag al symbolische borden aan de Drie Eikenstraat.

Bestuur plaatst tóch aanplakborden na dreigement oppositie met extra gemeenteraad

Er komen dan toch gemeentelijke verkiezingsborden in Edegem. Na de symbolische actie van de oppositiepartijen en het heen en weer gescheld van vorige week zijn bestuur en oppositie tot een compromis gekomen. De oude aanplakborden van de vorige verkiezingen worden gerecupereerd op vijf publieke plaatsen.

Begin vorige week besliste het bestuur van N-VA om geen publieke aanplakborden meer te laten plaatsen voor de bovenlokale verkiezingen van eind deze maand. Het bestuur wilde naar eigen zeggen geen belastinggeld meer investeren in nieuwe borden en palen die nadien wellicht toch voor de vuilbak zouden zijn. De drie oppositiepartijen met verkiezingskandidaten, Groen, sp.a, CD&V en Open Vld, zagen in die beslissing een poging van N-VA om de kleinere partijen minder kansen te geven.

Woensdag plaatsten Groen, sp.a, CD&V en Open Vld samen aanplakborden aan het Zwaluwnest die de politie al snel liet weghalen. Om die deze dinsdag alweer terug te laten plaatsen, net zoals op vier andere publieke plaatsen in het dorp.

Geen extra gemeenteraad

“We wilden een bijzondere gemeenteraad inlassen om in dialoog te gaan over de verkiezingsborden”, zegt gemeenteraadslid Peter Verstraeten (Open Vld), die spreekt voor Groen, sp.a, CD&V en zijn eigen partij. “Die aanvraag trekken we nu terug in, want na enkele gesprekken met de burgemeester zijn we tot een compromis gekomen.”

“We wilden de onnodige kosten van een extra gemeenteraad sowieso vermijden, zeker om zo’n reden”, zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA). “We blijven erbij dat we niet willen investeren in nieuwe borden. We gaan de oude borden recupereren en plaatsen op de vijf plaatsen die de oppositie vraagt. Er was sowieso nog geen officiële collegebeslissing gemaakt dus die moet ook niet geannuleerd worden. In ruil vroegen wij aan de oppositie om hun aanvraag voor gemeenteraad in te trekken en wederzijdse hoffelijkheid.”

Het ging er inderdaad lelijk aan toe vorige week in Edegem. De oppositie noemde N-VA “arrogant en ondemocratisch”. De burgemeester vond het dan weer “schabouwelijk dat de oppositie zich meer waant dan een ander.”

Met het plaatsen van de borden aan het Zwaluwnest, de Oude Godstraat, het Kerkplein, het Sint-Goriksplein en het Noulaertsplein zijn de politieke gemoederen onder de kerktoren terug gaan liggen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer