De verkiezingskandidaten van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld plaatsten woensdagochtend zelf gemeenschappelijke borden.
rv De verkiezingskandidaten van Groen, sp.a, CD&V en Open Vld plaatsten woensdagochtend zelf gemeenschappelijke borden.

Bestuur schaft publieke aanplakborden af, oppositie reageert: “N-VA arrogant en democratie onwaardig”

De oppositie in Edegem is collectief boos. Het bestuur van N-VA besliste dinsdag om geen gemeentelijke aanplakborden voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen meer te plaatsen. De Edegemse verkiezingskandidaten van Groen, CD&V, Open Vld en sp.a klopten daarop zelf maar borden in de grond: “De arrogantie van de absolute meerderheid is nu overduidelijk.”

Op vraag van de Edegemse administratie komen er geen publieke aanplakborden voor de bovenlokale verkiezingen eind deze maand. “We zouden daarvoor nieuwe borden en palen moeten aankopen met belastinggeld die dan na de verkiezingen weer op stal gaan om bij de volgende verkiezingen niet meer gebruikt te worden”, verduidelijkt burgemeester Koen Metsu (N-VA). “Bovendien kost het heel wat mankracht om die borden te plaatsen. Net zoals in vele andere Vlaamse gemeenten stappen wij af van de klassieke borden, op vraag van onze administratie. Dat werd trouwens al besproken met de vorige coalitiepartners Groen en Open Vld, ze moeten nu niet doen alsof ze uit de lucht komen vallen.”

“Drogredenen”, reageren oppositiepartijen Groen, CD&V, Open Vld en sp.a samen. “Wetende dat N-VA zelf op heel veel private gronden borden heeft gezet en daar als beleidspartij meer middelen voor heeft. N-VA breekt op basis van puur eigenbelang met een lange traditie. De last-minute beslissing is tekenend voor de stijl waarmee N-VA vandaag Edegem bestuurt, als alleenheersers. De arrogantie van de absolute meerderheid is overduidelijk, een democratie onwaardig.”

“Het is inderdaad al besproken tijdens de vorige legislatuur”, vult Groen aan. “Maar toen werd er gezegd dat de borden nog gebruikt konden worden voor de lokale én bovenlokale verkiezingen. Bovendien waren zowel Groen en Open Vld toen al tegen de mogelijke afschaffing van de borden.”

Ook plaats voor N-VA op symbolisch bord

Verkiezingskandidaten Goedele Van der Spiegel (Groen, vierde plaats Vlaams Parlement), Adrian De Weerdt (CD&V, zesde opvolger Vlaams Parlement), Christophe Van Dessel (Open Vld, veertiende plaats Kamer) en Alessandra Lamm (sp.a, negende plaats Vlaams Parlement) plaatsen woensdagochtend zelf borden aan het Zwaluwnest in de Drie Eikenstraat. “We houden plaats open voor N-VA, wij sluiten geen partijen uit”, reageren de vier kandidaten.

“De private grond in Edegem staat nochtans ook vol met borden van Groen”, pareert Metsu. “Een medium waarvan het me verbaast dat zij dat nog gebruiken. Er zijn andere media genoeg om propaganda te voeren, wat alle partijen in Edegem ook doen. Ook voor N-VA zijn er geen publieke borden voorzien. Wij zullen dus geen gebruik maken van de lege plaats die de oppositie voor ons voorzien heeft. Integendeel, de politie zal dat bord laten weghalen. Geen enkele particulier of vereniging mag zomaar borden slaan op publiek domein. Schabouwelijk dat zij zich meer wanen dan een ander.”

Ook oppositiepartij PVDA, waarvan niemand uit Edegem opkomt, reageert negatief op de beslissing van het bestuur: “Na een poging om PVDA geen plaats te geven op de jaarmarkt, wat niet lukte dankzij een klacht bij de gouverneur, en het verbod om campagne te voeren op de wekelijkse markt, gaat N-VA nu nog een stap verder in zijn strijd tegen de democratie.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bruno Vermeire

    Het is een puur schandaal hoe het systeem in Edegem werkt, NVA mag overal en alles volplakken en de rest mag een papiertje aan de raam hangen. Als je door Edegem rijdt val je over de reclame voor "die" partij. Ik zal langs deze weg reclame maken voor PVDA, dan bevuil ik Edegem niet.

  • Ary Dingemans

    Maar wel op ieder hoek een NVA bord zetten. Zijn bang dat er een ander partij zijn zakken vult?

Lees meer