Archiefbeeld van de steek- en schietpartij op de Tervuursesteenweg die de aanleiding vormde voor het actieplan.
David Legreve Archiefbeeld van de steek- en schietpartij op de Tervuursesteenweg die de aanleiding vormde voor het actieplan.

Drama Tervuursesteenweg leidt tot ‘Actieplan dubbeldiagnose’: meer preventie, meer zorg, hardere drugsbestrijding

Voorkomen dat nog ooit iemand ten gevolge van een psychose andere mensen neersteekt. Dat is het doel van een ‘Actieplan dubbeldiagnose’ dat de stad Mechelen dinsdag heeft voorgesteld. Het voorziet in een versterking van preventie, maar ook de oprichting van psychiatrische opvang en een hardere aanpak van drugsdealers.

Op 12 februari trok Mohamed E.O. met een mes de straat op nadat hij eerst in zijn appartement zijn vrouw had verwond. Vervolgens bedreigde hij klanten van de Spar op de Tervuursesteenweg, ten slotte stak hij een fietser in de nek. Om hem te stoppen, schoot de politie de man dood.

Volgens de stad zijn de dramatische feiten het gevolg van dubbeldiagnose: een pathologische combinatie van aanslepende psychische problemen en een drugsverslaving. De dader zou nog begeleid door een paar eerstelijnsdiensten hebben geprobeerd hulp te zoeken, maar deze kwam te laat. “Twee dagen na de feiten hebben we een stuurgroep gevormd om een beleid te ontwikkelen. Er bestaat vandaag de dag veel, maar vaak werken die diensten naast elkaar”, zegt burgemeester Bart Somers.

Zorgmijders

Het Netwerkknooppunt van Emergo schat het aantal mensen met een dubbeldiagnose in Mechelen op 46. Het zijn ‘zorgmijders’ die veel overlast veroorzaken, maar de problemen zelf niet zien en dan ook nog eens kampen met een of meerdere verslavingen, meestal cannabis. 35 van hen hadden een psychose. “Daarnaast is er een bredere groep van een paar honderd mensen die aandacht behoeven en kwetsbaar zijn”, zegt Somers.

“In dit plan werken geestelijke gezondheidszorg, stad, politie en sociale huisvesting samen. Op de vloer, niet aan een vergadertafel. De centrale missie: voorkomen dat de feiten van februari zich ooit nog voordoen in onze stad.”

Soretia-huis

“Onze focus ligt op mensen met een grote kwetsbaarheid, met een combinatie van problemen. De werkingen uit het actieplan coveren verschillende doelgroepen: mensen met beginnende problemen tot mensen van wie de situatie ondanks een heel traject en vele inspanningen uitzichtloos blijft. Het gaat van preventie tot een residentieel aanbod”, zegt schepen van sociale zaken Gabriella De Francesco.

De schepen verwijst naar de oprichting van een Soretia-huis voor mensen met een beginnende psychose. Nu wordt psychiatrische opvang vaak aangeboden binnen grote ziekenhuizen. De bedoeling is het op te starten in samenwerking met Emmaüs. De partners zullen in overleg gaan met de hogere overheid voor de benodigde financiering: 800.000 euro per jaar. Een tweede, minder concreet project is het organiseren van kleinschalige woonvormen voor zorgvermijders.

Drugsoverlastteam

Een derde belangrijke pijler is de strijd tegen drugs. In Mechelen werden in 2017 een 900-tal processen-verbaal opgemaakt in verband met drugs. 750 daarvan gingen over bezit, 88 over de handel. “We versterken het gewapend bestuur tegen drugspanden. Binnen politie komt er een drugsoverlastteam om de toegang tot drugs(netwerken) te bemoeilijken. Op school werken we aan weerbaarheid tegen drugs en alcohol en we bouwen de ambulante begeleiding van verslaafden door De Sleutel verder uit”, licht Preventieschepen Abdrahman Labsir toe.

De financiële impact van alle acties samen wordt begroot op 570.000 euro voor de periode 2020-2021. “Veel geld, maar voor een stad nog net behapbaar. We verrichten weerom pionierswerk dat op termijn heel wat problemen zal kunnen voorkomen en zal leiden tot minder drugsverslaving, minder intrafamiliaal geweld en minder agressie”, besluit Somers.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer