4 Lars (13), Viktor (12) en Merel (10) behoren tot de beste Belgische badmintonners van hun leeftijdscategorie.
Laenen Lars (13), Viktor (12) en Merel (10) behoren tot de beste Belgische badmintonners van hun leeftijdscategorie.

Drie Patteetjes zetten Belgische topprestaties neer op internationaal badmintontoernooi

Bij het Berendrechtse gezinnetje Patteet zit het talent voor badminton blijkbaar in de genen. Lars (13), Viktor (12) en Merel (10) kregen de microbe voor de sport van hun ouders en badmintonden zich dit weekend tot de beste Belgen op het internationale jeugdtoernooi in Edegem en Kontich.

Den Willecom in Edegem en De Nachtegaal in Kontich verwelkomden de afgelopen vier dagen opnieuw vierhonderd jeugdspelers van over heel de wereld voor het Victor Junior OLVE badmintontoernooi. De Belgen maken traditioneel weinig kans tegen topfavorieten van Rusland en Denemarken maar toch waren de ogen dit weekend gericht op de familie Patteet. Broer Lars (13), broer Viktor (12) en zus Merel (10) schopten het ver in het toernooi.

“Tot mijn negen jaar ongeveer was ik actief bij een voetbalclub. Toen papa, zelf ook badmintonner, me meenam naar een eerste badmintontraining bleek al snel dat mijn talent elders lag”, herbeleeft Lars. “Ik sloot me aan bij OLVE BC en al snel mocht ik meespelen bij de Antwerpse selectie, de vijftig beste jeugdspelers van de provincie. Bij mijn specifieke leeftijdscategorie behoor ik bij de top tien in Antwerpen. Sinds januari is er een nieuwe nationale ranking waarbij ik zelfs op nummer één sta, de sterkste Belg. Maar de beste spelers van het land doen niet mee aan dat puntensysteem”, relativeert de jonge knaap onmiddellijk.

4 Slechts veertig van de vierhonderd jeugdspelers kwamen uit eigen land. De rest van de spelers kwamen voornamelijk uit Europese landen maar ook Peru, Vietnam en Thailand.
Laenen Slechts veertig van de vierhonderd jeugdspelers kwamen uit eigen land. De rest van de spelers kwamen voornamelijk uit Europese landen maar ook Peru, Vietnam en Thailand.

Ouders Bart Patteet en Annegret Van Der Aa, beiden fervent badmintonners, leerden elkaar kennen via de sport. Bij Lars is er voorlopig nog geen romantiek op het veld te bespeuren. “We hebben het zelf ook geprobeerd maar onze kinderen zijn veel beter in badminton dan wij ooit waren”, bekennen Bart en Annegret.

Liever Latijn studeren

Viktor is gelijktijdig beginnen spelen als zijn oudere broer Lars. Hij is met kop en schouders de beste Belgische speler in de leeftijdscategorie U13. “De badmintonfederatie zou graag willen dat ik volgend jaar aan de topsportschool in Wilrijk ga studeren om aan mijn badmintoncarrière te werken”, zegt Viktor. “Maar ik zou liever Latijn gaan studeren in Brasschaat zoals Lars. Badminton is mijn passie maar je kan er niet van leven in België. Ik ga de sport proberen combineren met een klassieke studie”, zegt de jongen heel nuchter.

Lars had niet verwacht dat hij de kwartfinale zou halen in het dubbelspel. Bij de mix, dubbelspel met een meisje, raakte hij bij de laatste zes spelers. In het enkelspel had hij pech door de loting, hij verloor meteen van de finalist uit het Verenigd Koninkrijk. Viktor haalde de achtste finales bij het enkelspel en strandde bij het dubbelspel in de tweede ronde. Voor de mix smashte hij zich richting kwartfinale.

Voor kleine zus Merel was het de eerste deelname aan het OLVE jeugdtoernooi. In het dubbelspel won ze twee wedstrijden en verloor er drie nipt. In de mix en het enkelspel haalde ze zelfs twee keer de kwartfinale en werd daarmee de beste Belg in haar leeftijdscategorie. In de U11 is ze samen met haar vriendin, waarmee ze het dubbelspel speelt, de beste van het land. Op het Belgisch kampioenschap in het najaar zal duidelijk worden wie van de twee nu écht het best is in het enkelspel. “Ik wil het helemaal niet tegen mijn vriendinnetje opnemen. Ik zou veel liever spelen tegen iemand die ik niet zo leuk vind”, lacht Merel verlegen.

4 Den Willecom in Edegem was vier dagen het decor voor het Victor JOT badmintontoernooi.
Laenen Den Willecom in Edegem was vier dagen het decor voor het Victor JOT badmintontoernooi.
4 Den Willecom in Edegem was vier dagen het decor voor het Victor JOT badmintontoernooi.
Laenen Den Willecom in Edegem was vier dagen het decor voor het Victor JOT badmintontoernooi.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer