Edegems finalist Mr. Gay Belgium hijst regenboogvlag op dag tegen holebifobie

Net zoals in vele andere Vlaamse gemeenten werd vrijdag ook in Edegem de regenboogvlag gehesen ter ere van de internationale dag tegen holebifobie en transfobie. Inwoner Jochem Smits, finalist voor Mr. Gay Belgium, ging burgemeester Metsu en schepen Vancraeyenest een handje helpen: “Homofobie is angst voor het onbekende, zoals een pinguïn in de woestijn.”

De achttienjarige Jochem Smits kwam begin dit jaar in de belangstelling door zijn actiegroep op school om holebigemeenschappen te verdedigen. Zijn GSA of ‘gay-straight-alliance’ leverde hem een finaleplaats op voor Mister Gay Belgium 2019.

“GSA staat intussen voor ‘gender-sexuality-alliance’ zodat de actiegroep op een nog breder publiek gericht is”, zegt Jochem, die over twee weken mag gaan strijden voor de sjerp van Mister Gay Belgium 2019. “Tijdens mijn campagne heb ik scholen bezocht om leerlingen uitleg te geven over begrippen zoals transgender, genderfluïde en genderqueer. Het was mijn bedoeling om zeshonderd leerlingen te bereiken, dat zijn er uiteindelijk ruim 750 geworden met 28 lezingen op vier verschillende scholen.”

Burgemeester Koen Metsu en Jochem Smits werken mee aan een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn.
Klaas De Scheirder Burgemeester Koen Metsu en Jochem Smits werken mee aan een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn.

“Ook probeer ik de studenten duidelijk te maken wat de impact van homofobie heeft op iemand”, gaat Jochem verder. “Eén op vijf ouders kunnen hun zoon of dochter niet accepteren als LHBT+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en plus). Als mensen die zo dicht bij jou staan het al niet kunnen aanvaarden, is dat heel erg. Ik focus me vooral op jongeren, omdat zij het meest vatbaar zijn voor depressie en zelfdoding. De studenten zelf hebben ook een grote invloed op elkaar. Het is dus belangrijk dat iedereen zich goed kan voelen op school.”

Pinguïn in de woestijn

“De kern van homofobie is angst voor het onbekende. Ik vergelijk dat een beetje met een pinguïn in de woestijn. Dat is bizar, maar als we ooit geleerd zouden hebben dat pinguïns wel in de woestijn zouden leven, zou dat opeens niet meer vreemd zijn. Het is die boodschap dat scholen moeten meegeven.”

Alle finalisten van Mr. Gay Belgium hijsen op 17 mei traditioneel de regenboogvlag in hun eigen gemeente. Het Edegemse bestuur was meteen enthousiast om Jochem daarbij te helpen. “We hangen samen de regenboogvlag uit”, zeggen burgemeester Koen Metsu (N-VA) en Laurence Vancraeyenest (N-VA), schepen voor onderwijs. “Samen werken we aan een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn en lief kan hebben, ongeacht geaardheid of genderidentiteit.”

Ik had schrik om over de GSA te gaan spreken in het KTA. Dat is namelijk de school waar ik ooit ben aangevallen voor mijn geaardheid. Die schrik was onterecht, de school en de leerlingen hebben me met open armen ontvangen. Dat heeft me veel deugd gedaan.

Jochem Smits

Katholieke scholenkoepel

“Het bestuur heeft me ook geholpen met het bezoek aan het KTA Da Vinci”, benadrukt Jochem. “Het zijn trouwens enkel gemeentelijke scholen die ik heb bezocht. Het is jammer om te zien dat er voor de GSA op katholieke scholen anno 2019 nog steeds geen plaats is, terwijl er op die scholen ook jongeren zitten die er nood aan hebben. Dat komt van bovenaf, de schooldirecties willen wel graag mee in mijn verhaal stappen. Zo gaat de directeur van het Sint-Michielscollege in Schoten bijvoorbeeld in tegen zijn overkoepelende instelling door mij wel welkom te heten binnenkort.”

Op 1 juni wordt in het Antwerpse Theater Elckerlyc beslist wie Mister Gay Belgium 2019 wint. De resultaten hangen af van een jury en publieksstemmen. Jochem staat op dit moment zevende in de publieksstemming.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer