Josja Devree, Jack Davey, Elias Cafmeyer in een van de tentoonstellingsruimtes van Fort 5.
Foto De Freine Josja Devree, Jack Davey, Elias Cafmeyer in een van de tentoonstellingsruimtes van Fort 5.

Kunstenaars palmen Fort 5 in

'SOUTHERN COMFORT' VOORBODE VAN FORT ALS KUNSTCENTRUM

In het binnenfort van Fort 5 van Edegem opent zaterdag met 'Southern Comfort' een tijdelijke tentoonstelling van talentvolle beeldende kunstenaars uit Antwerpen. "Het project past perfect in onze visie om op termijn een blijvend cultuurcentrum voor beeldende kunst onder te brengen in het Fort", vertelt Wilfried Breugelmans van medeorganisator Orfeoproducties. De kunstenaars voelen de inspiratie alvast bruisen in dit historische gebouw.

Onder andere de kunstwerken van de tentoonstelling 'Fort Art/Art Fort' kwamen al eens naar het Edegemse fort. Maar als het van Orfeoproducties afhangt, zullen er in de toekomst het hele jaar door tijdelijke expo's worden georganiseerd in de zes robuuste kamers van het binnenfort, die nu al door het leven gaan als de locatie 'Kunstwerk'.

Uitstraling

"We werken hiervoor nauw samen met het gemeentebestuur. De site zal nog gerenoveerd worden met de aanleg van een minimum aan nutsleidingen. Maar heel veel gaan we er niet aan veranderen. De uitstraling van deze ruimten moet behouden blijven om het te reserveren voor cultuur", geeft Wilfried aan.


De historische plek moet de kunstenaars aanzetten tot inspiratie. "Het thema van de tentoonstellingen moet ook zeker niet over oorlog gaan. De natuur, historiek en de architectuur hebben zeker een impact op de kunstenaar."


De zeven kunstenaars die 'Southern Comfort' op poten zetten bevestigen dit meteen. "Deze ruimten vormen een heel karakteristieke plek. Je krijgt hier heel veel inspiratie door het gegeven van de natuur en de impact op het gebouw. Ik wou echt dat ik nog meer tijd in dit project kon steken", zegt kunstenares Josja Devree.


De jongeren uit het Antwerpse zijn afgestudeerd of volgen les aan Sint-Lukas en de Academie van Antwerpen. De titel 'Southern Comfort' hebben ze niet zomaar gekozen. "Beeldende kunst leeft in Antwerpen. We willen met dit project aantonen dat dit ook het geval kan zijn in de Antwerpse zuidrand. We willen de liefhebbers van de stad ook naar deze regio trekken", zegt Elias Cafmeyer.


Op de aankondigingsflyer pronkt het Edegemse fort dan ook tussen de zuiderse palmbomen. De kunstenaars gaan aan de slag met onder andere metaal, hout, verf, stof en licht. De andere creatievelingen zijn Jack Davey, Adam Galach, Amber Vanluffelen, Jonas Vansteenkiste en Gijs Waterschoot.


'Southern Comfort' opent zaterdag om 18 uur op de eerste verdieping van het binnenfort. De tentoonstelling loopt tot 6 augustus en is gratis toegankelijk op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.

Lees meer