13 Jelle Cleymans kan even niet meer mee, ploegmakker Bruno Vanden Broecke komt hem uit de nood helpen.
Benoit De Freine Jelle Cleymans kan even niet meer mee, ploegmakker Bruno Vanden Broecke komt hem uit de nood helpen.

Primeur: MS-patiënten voetballen tegen Jelle Cleymans, Jonas Van Geel en hun BV-ploeg

Wereldprimeur op de voetbalvelden van het Edegemse Kattenbroek. De allereerste voetbalwedstrijd met een ploeg van enkel MS-patiënten is gespeeld. De MS-Stars namen het zaterdagmiddag op tegen een geïmproviseerd ploegje van Vlaamse televisiesterren. Nadien namen oudstrijders van Royal Antwerp FC, KV Mechelen, Berchem Sport en Beerschot het tegen elkaar op. De opbrengst gaat naar de strijd tegen de zenuwziekte MS.

13 De MS-Stars (rood shirt), de BV-ploeg, de leden van Move to Sport vzw en Edegems schepen voor sport, Koen Michiels (N-VA).
Benoit De Freine De MS-Stars (rood shirt), de BV-ploeg, de leden van Move to Sport vzw en Edegems schepen voor sport, Koen Michiels (N-VA).

De spanning is te snijden op het veld van de Edegemse voetbalclub Ik Dien zaterdagmiddag. Wie denkt een lauwe vriendenmatch te zien tussen MS-patiënten en bekende Vlamingen waarbij iedereen elkaars pleziertje gunt, is eraan voor de moeite. Acteur Nico Sturm, zelf actief bij Ik Dien, wist voor dit goede doel collega’s Rik Verheye, Bruno Vanden Broecke, Geert Hunaerts, Ludo Hoogmartens en andere Vlaamse steracteurs te strikken. En Pedro Elias.

13 Een stevige patat van Marco en onhoudbaar voor Dimitri Leue. Günther Lesage (links) maakt enkele minuten later de aansluitingstreffer.
Benoit De Freine Een stevige patat van Marco en onhoudbaar voor Dimitri Leue. Günther Lesage (links) maakt enkele minuten later de aansluitingstreffer.

Beide ploegen smijten zich volledig op de kunstgrasmat. Het spel gaat heen en weer met een licht overwicht voor de MS-Stars. Marco, zonder twijfel de sterspeler bij MS-Stars, speelt zijn bal iets te weinig door naar zijn ploegmakkers maar zorgt wel voor de knappe openingstreffer: 1-0 voor de thuisploeg. Niet veel later knikt de kale knikker van Günther Lesage de bal tegen de netten aan de andere kant van het veld: 1-1. Erop en erover, denkt Geert Van Rampelberg, vooraleer hij de 1-2 binnen schiet. Met nog vijf minuten op de teller begint MS-Stars te zweten maar dan is Marco daar weer als een duveltje uit een doosje. Een afstandsschot over de verdediging, rechts onder in het hoekje. Een wereldgoal die zelfs voor een acrobaat als Dimitri Leue onhoudbaar is. De wedstrijd eindigt in een gelijkspel.

Is het niet zo dat beide ploegen per se een winnaar willen via strafschoppen. Na enkele missers ziet het er al snel slecht uit voor MS-Stars maar dan is die vlugge Marco daar weer met zijn derde goal van de middag. Tegen alle voetbalregels in volgt er dan een chaotisch relaas waarin iedereen nog eens op goal schiet met hier en daar twee keepers voor de netten. Wie de wedstrijd uiteindelijk wint, weet niemand, belangrijker is dat zowel Jonas Van Geel als Jelle Cleymans een strafschop missen.

13 Dimitri Leue zorgde heel de wedstrijd lang voor de komische noot.
Benoit De Freine Dimitri Leue zorgde heel de wedstrijd lang voor de komische noot.

De wedstrijd is een initiatief van de Kontichse vzw Move to Sport, die MS-patiënten in actie wil houden en familie en vrienden wil informeren en sensibiliseren. Het geld dat wordt opgehaald met de verschillende acties gaat naar wetenschappelijk onderzoek rondom de strijd tegen MS. Enkele spelers van MS-Stars namen eerder al deel aan een trainingsprogramma gesteund door de universiteit van Hasselt.

“We hebben de patiënten in een trainingsprogramma van drie maanden gestoken”, zegt Charly Keytsman van UHasselt, die zaterdagmiddag MS-Stars steunde in een rood shirt. “Net zoals bij professionele sporters op maat van de patiënt, met intensieve weken en weken van rust. Na die vermoeiende periode zijn de twintig patiënten in groep de Mont Ventoux op gefietst, dat is hen allemaal gelukt. Fit blijven is enorm belangrijk voor MS-patiënten. Zo takelen ze minder snel af, zowel fysiek als mentaal.”

Ik dreigde in een rolstoel terecht te komen. Mijn vrouw, drie kinderen en Paul van Move to Sport hebben me uit de put geholpen.

Pascal De Vos, MS-Stars

Pascal De Vos (49) uit Kontich van MS-Stars bevestigt dat. “Ik heb heel diep gezeten toen ik de diagnose te horen kreeg in 2003”, zegt Pascal. “Voordien was ik erg sportief maar na het slechte nieuws is mijn wereld ingestort. Ik dreigde zo diep te vallen dat ik in een rolstoel terecht zou komen. Maar mijn vrouw, drie kinderen en Paul van Move to Sport hebben me uit de put geholpen. Door hen ben ik terug beginnen bewegen en sporten. Meestal zit ik op mijn mountainbike maar ook voetbal speel ik graag.”

Na mijn diagnose ben ik ontslagen, er was voor mij geen plaats in het bedrijf ‘voor mensen zoals ik.’

Pascal De Vos, MS-Stars
13 Pascal De Vos (49) kreeg in 2003 zijn diagnose en viel fysiek en mentaal in de put. Momenteel is hij er volledig terug bovenop.
Benoit De Freine Pascal De Vos (49) kreeg in 2003 zijn diagnose en viel fysiek en mentaal in de put. Momenteel is hij er volledig terug bovenop.

“Ik heb van mijn hobby intussen ook mijn beroep kunnen maken. Ik werk nu halftijds als fietshersteller”, gaat Pascal verder. “Voordien werkte ik als automechanieker. Toen ik de diagnose kreeg, gaf mijn werkgever me een bureaujob. Niet veel later heeft me dan toch laten gaan. Er was namelijk geen plaats in zijn bedrijf ‘voor mensen zoals ik’. Het is geen geheim dat ik sneller vermoeid raak dan vroeger, maar een bureaujob niet kunnen uitvoeren? Komaan, man. Dat was een slechte periode in mijn leven. Bijna zat ik in een rolstoel, en zie me nu eens lopen op dat veld!”

Na de wedstrijd speelden oude rotten van Royal Antwerp FC, KV Mechelen, Berchem Sport en Beerschot tegen elkaar voor hetzelfde goede doel.

13 Trainer Ludo Hoogmartens met zijn collega-acteurs Dimitri Leue, Geert Van Rampelberg, Bruno Vanden Broecke, Rik Verheye, Günther Lesage, Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Pedro Elias, Nico Sturm en Geert Hunaerts.
Benoit De Freine Trainer Ludo Hoogmartens met zijn collega-acteurs Dimitri Leue, Geert Van Rampelberg, Bruno Vanden Broecke, Rik Verheye, Günther Lesage, Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Pedro Elias, Nico Sturm en Geert Hunaerts.
13 De MS-Stars met Paul Van Asch van Move to Sport (donkerblauw shirt), Pascal De Vos (zwarte zonnebril) en sterspeler Marco (vijfde van linksboven).
Benoit De Freine De MS-Stars met Paul Van Asch van Move to Sport (donkerblauw shirt), Pascal De Vos (zwarte zonnebril) en sterspeler Marco (vijfde van linksboven).
13 De bal wordt weer afgesnoept van Jonas Van Geel.
Benoit De Freine De bal wordt weer afgesnoept van Jonas Van Geel.
13 Deze dame schermt de bal goed af van Rik Verheye.
Benoit De Freine Deze dame schermt de bal goed af van Rik Verheye.
13 De BV’s kunnen het straffe tempo van MS-Stars niet aan.
Benoit De Freine De BV’s kunnen het straffe tempo van MS-Stars niet aan.
13 Geert Van Rampelberg en Marco in duel, de sterspelers van beide ploegen.
Benoit De Freine Geert Van Rampelberg en Marco in duel, de sterspelers van beide ploegen.
13 Even een dribbeltje voorbij Jonas Van Geel.
Benoit De Freine Even een dribbeltje voorbij Jonas Van Geel.
13 Pascal De Vos in duel met Geert Van Rampelberg.
Benoit De Freine Pascal De Vos in duel met Geert Van Rampelberg.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer