2 Gemeenteraadslid en student Faysal El Morabet (vooraan) en schepenen Marina De Bie, Koen Anciaux en Abdrahman Labsir in de studeerruimte in het stadhuis van Mechelen.
WVK Gemeenteraadslid en student Faysal El Morabet (vooraan) en schepenen Marina De Bie, Koen Anciaux en Abdrahman Labsir in de studeerruimte in het stadhuis van Mechelen.

Vleugel stadhuis ingericht als stille studieplek in afwachting van renovatie

Maandag opent een vleugel van het stadhuis als stille studieplek voor studenten en scholieren. Op die manier komt het stadsbestuur tegemoet aan de nood aan bijkomende studeerplekken in de stad. Bovendien stond het gebouw toch grotendeels leeg in afwachting van een herbestemming en grondige renovatie.

Samen studeren is in, maar niet iedereen vindt zomaar een plaatsje. Student Faysal El Morabet, gemeenteraadslid voor Groen, kan ervan meespreken. “De ruimtes van de hogeschool zitten uiteraard vaak vol met hogeschoolstudenten en de zeventig plaatsen in de hoofdbibliotheek zijn vaak ook snel weg. Vandaar dat ik de stad vroeg of die geen ruimte had leegstaan”, vertelt hij.

Samen studeren is in en biedt ook heel wat voordelen.
Er is meer sociale controle, er kan kennis uitgewisseld worden en
de stille omgeving zou voor minder afleiding zorgen”

Marina De Bei

Volgens schepen van Onderwijs en partijgenote Marina De Bie was het “als echte onderwijsstad een evidentie om op de vraag in te gaan”. “Samen studeren is in en biedt ook heel wat voordelen. Er is meer sociale controle, er kan kennis worden uitgewisseld en de stille omgeving zou voor minder afleiding zorgen.”

Leeg

De stad heeft ook de ruimte. Twee jaar geleden werd de bakstenen vleugel van het stadhuis grotendeels verlaten toen de ambtenaren een andere werkplek kregen in het kader van het nieuwe werken. De gelijkvloerse verdieping wordt momenteel tijdelijk verhuurd aan Arbeidszorg, maar de rest bleef tot nu toe leeg staan.

Intussen kregen ze een grondige poetsbeurt en vanaf maandag staan de eerste en tweede verdieping gratis open voor studenten en dat tot 30 juni. Studeren kan er op weekdagen van 8 tot 16.30 uur. Er is wifi aanwezig. De twee grote ruimtes bieden ruime plaats aan dertig studenten. Medewerkers van de stad zullen er regelmatig ook gebruik van maken om zo voor sociale controle te zorgen.

Renovatie

In het gebouw dat werd gezet in de jaren 1975-1980 zitten verder eigenlijk enkel nog de kabinetten van een aantal schepenen. “Het is afgeleefd en voldoet eigenlijk niet meer. De ruimtes zijn te donker en te koud, maar we vonden het belangrijk eerst onze ambtenaren een andere werkplek te geven”, zegt De Bie.

De stad wil de vleugel dan ook duurzaam renoveren, mogelijk in een DBFM-formule. Er waren plannen om er het Speelgoedmuseum in onder te brengen – zo staat het ook in het bestuursakkoord – maar het is lang niet zeker of dat ook zal gebeuren. Volgens schepen van Eigendommen Koen Anciaux (Open Vld) is de piste weliswaar nog niet helemaal verlaten, maar is de kans toch eerder klein.

Poort

Wat de bestemming dan wel wordt, is nog onduidelijk. Mogelijk kan met de renovatie dan meteen ook de rest van het stadhuis worden aangepakt. Anciaux stelt de plaatsing van een lift voor de trouwzaal voor, het maken van een poort naar het Huis van de Mechelaar (waar nu de trappenhal is) en de inrichting van kabinetten in de leegstaande ruimtes boven onder meer de raadszaal. Veel zal afhangen van de beschikbare middelen. Daarover wordt beslist bij de opmaak van de begroting en de meerjarenplanning later dit jaar.

2 De studeerruimten werden ingericht op de eerste en tweede verdieping van deze vleugel van het stadhuis van Mechelen.
WVK De studeerruimten werden ingericht op de eerste en tweede verdieping van deze vleugel van het stadhuis van Mechelen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer