5 De neuzen van Geldhof zijn onder andere te koop op de Groentenmarkt in Gent.
Wannes Nimmegeers De neuzen van Geldhof zijn onder andere te koop op de Groentenmarkt in Gent.

Cuberdons van Confiserie Geldhof: “Ze zijn een hype, mede dankzij de befaamde neuzenoorlog”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

De Gentse neuzen of cuberdons hebben de voorbije jaren meer dan eens de gemoederen beroerd. Er was de geanimeerde strijd – soms letterlijk - tussen de neuzenverkopers op de Groentenmarkt, maar daarnaast is er ook de claim dat Gentse neuzen eigenlijk uit het Meetjesland afkomstig zijn. Hoe zit het nu eigenlijk?

De ontstaansgeschiedenis van de cuberdon is een verhaal dat te mooi lijkt om waar te zijn. Rond 1873 zou apotheker De Vynck in de Gentse Oliestraat een ontdekking doen in zijn vuilnisbak die nu nog altijd nazindert. In de drogisterij werden dagelijks siropen gemaakt op basis van Arabische gom, het basisbestanddeel van de cuberdon. Op een dag vond de apotheker een oud mengsel terug dat hard was aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant. Dat bracht hem op het idee om medicijnen in snoepvorm aan de man te brengen. En zo werd de cuberdon geboren.

5 De beroemde cuberdons of neuzen van Geldhof, met de letter G erop.
Geldhof De beroemde cuberdons of neuzen van Geldhof, met de letter G erop.

De cuberdon werd in de Oliestraat aan de man gebracht. Vast staat dat de apotheek in 1890 werd verkocht aan het brouwerskoppel Achille en Cécile Thomas. De cuberdon werd daarnaast nog verkocht door de bakkerij van een van de zonen van de familie De Vynck. Gaandeweg begonnen ook andere Gentse bakkers hun eigen versie van de cuberdon aan te bieden. Zo werd de cuberdon een typische Gents product, in de volksmond ‘neuzekes’ genoemd.

Neuzenoorlog

Maar in de jaren 50 dreigde het originele recept voor de neuzekes verloren te gaan. Het was toen in handen van de kleinzoon van de apotheker die de cuberdon uitvond. Hoewel al zeker zes bakkers hun eigen recept hadden, hield de familie het originele recept angstvallig geheim. Pas toen de bakker zijn zicht begon te verliezen, gaf de familie het recept vrij. Uiteindelijk kreeg de Eeklose bakkersgast Antoine Geldhof de zegen om de originele cuberdons te commercialiseren. En zo belandde de Gentse neus in het Meetjesland. In 1954 start Antoine Geldhof zijn eigen snoepfabriek en na enkele overnames wordt confiserie Geldhof al snel de enige snoepfabrikant uit de regio. 

5 Neuzekes: hard van buiten, smeuïg van binnen.
getty Neuzekes: hard van buiten, smeuïg van binnen.

In 1998 komt er met confiserie 2000 in Evergem een nieuwe cuberdonfabrikant op de markt. Deze gebruikt het recept van een van die zes andere bakkers uit Gent. En zo begint meteen ook de rivaliteit, die uiteindelijk zal uitmonden in de fameuze neuzenoorlog op de Gentse Groentenmarkt. Een paar vredespogingen ten spijt woedt die trouwens nog altijd.

“De neuzen zijn goed voor onze grootste omzet”, legt Mieke Eggermont van Confiserie Geldhof uit. “Het is een snoepje dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en geproefd en dus geliefd is bij jong en oud. Cuberdons zijn de voorbije jaren een hype geworden en daar zal die fameuze neuzenoorlog wel iets mee te maken hebben. Gent claimt inderdaad het snoepje, maar in Eeklo, waar onze fabriek staat, beschouwen ze het als een Eeklose lekkernij. Er valt voor beide pleidooien wel iets te zeggen.”

De neuzen zijn goed voor onze grootste omzet. Het is een snoepje dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en geproefd en dus geliefd is bij jong en oud

Mieke Eggermont
5 Confiserie Geldhof maakt al cuberdons sinds 1954.
Kos Confiserie Geldhof maakt al cuberdons sinds 1954.

“Het is een product met een heel beperkte houdbaarheid, acht weken om precies te zijn. Daarom maken we er elke week nieuwe op bestelling”, besluit Eggermont.

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.

5 De neuzen bestaan ook al in verschillende kleuren en smaken.
Geldhof De neuzen bestaan ook al in verschillende kleuren en smaken.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Veronique Cannoot

    Als Eeklonaar mag ik toch wel zeggen die van Geldhof zijn de enige beste

Lees meer