Mieke Schauvliege op het vliegveld van Ursel, midden de natuur van het Drongengoedbos.
JSA Mieke Schauvliege op het vliegveld van Ursel, midden de natuur van het Drongengoedbos.

Discussie over Airshow Ursel: onmogelijk volgens parlementslid Mieke Schauvliege, niets aan de hand volgens organisator

“De organisatie van een airshow op het militair vliegveld van Ursel bij Aalter is ook volgend jaar na coronatijden onmogelijk.” Dat zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) uit Aalter, na een vraag aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). De organisatoren zeggen over alle nodige vergunningen te beschikken, en willen in 2021 sowieso hun Ursel Avia Airshow organiseren.

Normaal zou Ursel op 28 juni na meer dan twintig jaar nog eens een airshow krijgen op het militair vliegveld. Ursel Avia was volop bezig met de voorbereidingen, maar door de coronacrisis is er een kruis gezet over het evenement van dit jaar. In 2021 komt de airshow in Ursel er volgens de organisatoren wel, maar daar gelooft Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege van Groen niets van. Ze stelde een vraag aan minister Demir en meent uit haar antwoorden op te maken, dat een airshow organiseren in Ursel onmogelijk is.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat er geen toestemming gegeven werd voor een grootschalige airshow. In het broedseizoen is er volgens de minister geen luidruchtig event mogelijk

Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid Groen

“Ik viel letterlijk van mijn stoel toen ik begin dit jaar op HLN.be de aankondiging las dat er weer een airshow zou komen in Ursel”, zegt Mieke Schauvliege. “Een airshow is niet alleen gevaarlijk voor de bezoekers. Het verstoort ook de rust en de natuur in dit Europees beschermd natuurgebied. Zeker in het broedseizoen is zo’n activiteit heel schadelijk. Ik legde de problematiek daarom voor aan Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir. Uit het antwoord van de minister blijkt dat er geen toestemming gegeven werd voor een grootschalige airshow. In het broedseizoen is er volgens de minister geen luidruchtig event mogelijk. Ik ben opgelucht met deze uitspraak. Duidelijk dat een airshow van de aangekondigde omvang niet kan doorgaan omwille van de natuurschade die hij oplevert. Ursel Avia en het gemeentebestuur van Aalter zullen hun plannen moeten herzien. De veiligheid voor de bezoekers en de natuurwaarden, primeren in dit gebied. Toch raar dat een gemeente met een minister in de rangen zoiets toch wil organiseren”, zegt Mieke Schauvliege.

Wij zijn geen beginners en organiseren al dertig jaar vliegmeetingen. Wij weten perfect wat we doen, en over welke vergunningen we moeten beschikken

Jo Van de Woestijne, Ursel Avia Airshow

De vliegclubs van Brugge en Ursel beschikken over een geldige vergunning voor vliegactiviteiten op een vliegbaan kleiner dan 800 meter. Die lopende vergunning laat de organisatie van een airshow niet toe. In de milieuvergunning van 2011 staat ook duidelijk dat geen grote events mogelijk zijn tijdens de broedperiode, tussen 15 maart en 1 juli. “Wij waren dit voorjaar volop bezig met alle nodige vergunningen aan te vragen, en dat zou ook geen probleem geweest zijn”, zegt organisator Jo Van de Woestijne. “Wij zijn geen beginners en organiseren al dertig jaar vliegmeetingen. Wij weten perfect wat we doen, en over welke vergunningen we moeten beschikken. We gaan voluit voor een airshow in 2021, en zullen tegen dan over alle vergunningen beschikken. Ik denk dat Mieke Schauvliege zich vooral wil profileren, en Pieter De Crem uit zijn kot wil lokken. Maar ze is jammer genoeg niet goed geïnformeerd”, zegt Jo Van de Woestijne nog.

Lees meer