De nieuwe sorteerregels voor de blauwe pmd-zak werden voorgesteld bij IVM in Eeklo.
Joeri Seymortier De nieuwe sorteerregels voor de blauwe pmd-zak werden voorgesteld bij IVM in Eeklo.

Er mag meer in de blauwe pmd-zak: vanaf juni in Meetjesland en Deinze, later in rest van Vlaanderen

Vanaf zaterdag 1 juni mag je in de IVM-gemeenten in de regio Meetjesland en Deinze een pak meer afval in de blauwe pmd-zak steken. Ook botervlootjes, yoghurtpotjes en plastic zakjes mogen dan gewoon in de blauwe zak. In Aalter loopt dat proefproject al drie jaar, en daar is de witte restafvalzak tien kilo lichter geworden. De blauwe pmd-zak wordt niet duurder.

Aalter mag al sinds 2016 een pak meer afval in de pmd-zak steken, en vanaf juni volgen ook de gemeenten Assenede, Deinze, De Pinte, Eeklo, Evergem, Gavere, Lievegem, Kaprijke, Maldegem, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem en Zulte. “De prijs van de blauwe pmd-zak blijft gelijk op 12,5 eurocent, maar er zal wel een pak meer plastic verpakking in mogen”, zegt IVM-voorzitter Patrick Hoste. “Naast plastic flessen en flacons mogen vanaf dan ook plastic schaaltjes, botervlootjes, ijsdozen, yoghurtpotjes, plastic bakjes, tubes, plastic zakjes en de plastic folies die bijvoorbeeld rond zes flessen water gewikkeld worden, er in. Alle gewone plastic afval van een huishouden, eigenlijk. Wat nog altijd niet mag, zijn verpakkingen met gevaarlijke inhoud, of verpakkingen met een kindvriendelijk slot. Dat zijn de sloten waar je eerst moet op duwen, en dan pas kan draaien, zoals bijvoorbeeld toiletreiniger. Ook piepschuim mag niet in de blauwe zak.”

Niet duurder

In Aalter wordt tijdens het proefproject al drie jaar een paarse zak gebruikt, en die mag nu gewoon verder gebruikt worden. Wanneer die op zijn, zullen ook in Aalter enkel opnieuw blauwe pmd-zakken verkocht worden. Ook de prijzen en de ophaaldata voor pmd veranderen niet. 

In Aalter, waar het proefproject al drie jaar loopt, is de restafvalzak maar liefst tien kilo lichter geworden

IVM-voorzitter Patrick Hoste

“In Aalter is onze restafvalzak door deze verandering maar liefst tien kilo lichter geworden”, zegt voorzitter Hoste. In het begin is het wat wennen, maar de nieuwe sorteerregels zijn in Aalter destijds heel vlot en enthousiast onthaald. Het wordt eigenlijk eenvoudiger en logischer, dus dan stapt de burger vlot mee in zo’n verhaal.”

Eind 2020

In de regio’s van Dendermonde en Lokeren is de nieuwigheid ook al ingevoerd. De vijftien IVM-gemeenten volgen vanaf 1 juni. “Ook de andere regio’s in ons land zullen stap voor stap volgen”, zegt Jean Marie Staelens van IVM. “Het is de bedoeling dat heel België tegen eind 2020 overgeschakeld is. FostPlus doet dat stap voor stap, net omdat de bedrijven die het pmd sorteren en verwerken, hun manier van werken moeten aanpassen, en dus moeten kunnen volgen. De nieuwe regels in juni zijn dus enkel voor wie in de IVM-gemeenten woont, en dus (nog) niet voor iedereen”, klinkt het nog.

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Evelyne JACQUES

    En wanneer komt er eindelijk een totaal verbod op àlle plasticsoorten? De wetenschap staat voor niets, ze hebben wel bio-afbreekbare plantaardige plastics uitgevonden (o.a. gebruikt in de Bio-Planet), waarom trekken ze die lijn niet door naar àlle verpakkingen?

  • Marleen Vlaemynck

    En wat doet men er dan mee? Naar Maleisië of een ander arm land sturen? Graag een beetje uitleg over de recyclage, want daar heb ik serieuze twijfels over. Nu gaat niemand nog een inspanning doen om minder plastic te gebruiken, wat toch beter zou zijn.

Lees meer