2 We produceren allemaal nog te veel huisvuil.
Lynn Laureys We produceren allemaal nog te veel huisvuil.

Huisvuilzak Meetjesland en Deinze nog te zwaar: elke inwoner produceert 19 kilo afval te veel

Van 154 kilo afval per inwoner per jaar naar 135 kilo

De huisvuilzak van de inwoners van het Meetjesland en de streek rond Deinze is nog altijd veel te zwaar. Gemiddeld produceert een inwoner van de regio 154 kilo restafval per jaar, en dat moet tegen 2022 zakken naar het opgelegde 135 kilo per inwoner. Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport van IVM. Er is in zowat alle gemeenten werk aan de winkel.

De inwoners van het Meetjesland en regio Deinze produceren nog te veel afval. IVM stelde dinsdagavond het jaarrapport voor, en stimuleert de gemeenten om het afvalcijfer te doen zakken. Gemiddeld moet dat van 154 kilo per inwoner per jaar, naar 135 kilo. Goed voor 19 kilo minder restafval per inwoner per jaar.

Welk afvalcijfer een gemeente moet hebben, verschilt. Slechts één gemeente zit nu al aan het streefdoel. Aalter moet naar 149 kilo per inwoner, en zit nu al aan 146,8 kilo. Alle andere gemeenten zitten nog boven hun streefdoel. Dat komt vooral omdat in Aalter door een proefproject al langer veel meer PMD-afval in de blauwe zak mag, dan in de andere gemeenten. Sinds juni van dit jaar is de uitgebreide P+MD-inzameling ook in de andere gemeenten gestart. Dus ook daar zal het afvalcijfer volgend jaar dalen.

2 IVM stelde de cijfers dinsdagavond voor. De Raad van Bestuur kreeg ook een rondleiding op de bouwwerf van de verbrandingsoven.
Joeri Seymortier IVM stelde de cijfers dinsdagavond voor. De Raad van Bestuur kreeg ook een rondleiding op de bouwwerf van de verbrandingsoven.

Werk aan de winkel

“Er is in zo goed als alle gemeenten werk aan de winkel om de restafvalzak lichter te maken”, zegt secretaris Jean Marie Staelens van IVM. “Gemiddeld weegt de huisvuilzak op jaarbasis nog 154 kilo, en dat moet dus gemiddeld 135 kilo worden. Er moet tegen 2022 dus 19 kilo restafval uit onze afvalzak verdwijnen, en dat is heel wat. Hoe we dat gaan doen? In eerste instantie zijn we nu in alle gemeenten begonnen met een uitgebreide ophaling van PMD. Vanaf nu mag er veel meer in de blauwe zak, zoals botervlootjes en yoghurtpotjes. In Aalter is dat al langer het geval, en daar zien we dat dit 8 kilo per jaar in de restafval kan schelen. In vier gemeenten wordt ook het GFT-afval (groenten-, fruit- en tuinafval, red.) apart ingezameld, en ook dat levert twintig kilo minder restafval op. We moeten onderzoeken of dit ook in andere gemeenten kan. Daarenboven zullen we op de recyclageparken nog strenger moeten zijn, en zal er nog veel minder in de container van brandbaar afval mogen gegooid worden.”

Thuis beginnen

Ook bij de burger ligt er een taak. “Minder afval produceren is het gemakkelijkst als we zelf voor minder afval zorgen”, zegt Staelens. “Er moet geen foliepapier rond je boterhammen, als je gewoon een brooddoos gebruikt. We kunnen ook thuis nog veel meer recycleren, zodat ons afval niet naar de verbrandingsoven moet. We blijven inzetten op sensibilisatie, om de burger bewust te maken echt na te denken over zijn afval.”

De verbrandingsoven van IVM in Eeklo ligt momenteel stil voor grote verbouwingswerken. Vorig jaar draaide die alvast op volle toeren, want er werd toen 101.000 ton afval verwerkt, en dat is een recordcijfer.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristof Van De Gejuchte

    @Romy Verhove, daar ben jij al mis en dat zal waarschijnlijk de reden ban weigering zijn, chipszakken mogen NIET in P+MD

  • romy verhove

    Botervlootjes ,yoghurt,bakjes v champions ,plastic folie, plastic zakken, chipszakken !Dit mag mee met Pmd !Gelieve die ook mee te nemen met jullie vuilkar want ik pak ze niet meer binnen !Speel met een ander zijn voeten !

Lees meer