Brugge CO2 uitstoot meettoestel
Benny Proot Brugge CO2 uitstoot meettoestel

Nee, dit is geen uit de kluiten gewassen flitscamera op de Expresweg. Maar het is wel een belangrijk toestel

De vreemde constructie die op de N31 Expresweg - ter hoogte van dansschool Rose De Leyn - staat opgesteld, is een geavanceerde uitstootmeter. 

Het toestel meet de reële uitstoot van voorbijrijdende auto’s en vrachtwagens. Vlaanderen zet het toestel op vijf locaties in, onder meer in Brugge. “De techniek wordt teledetectie genoemd", zegt Brigitte Bormans van het Vlaams Departement Omgeving. “Het wordt al langer toegepast op internationale wegen, maar nog nooit op snelwegen, waar voertuigen met hoge snelheid voorbijrazen. Via laserstralen op een zelfreflecterende strip op de weg wordt nagegaan hoeveel CO2, fijn stof of stikstofoxide een wagen of vrachtwagen uitstoot. We willen weten of die uitstoot overeenkomt met wat de fabrikanten beweren. Bovendien sporen we fraude op waarbij vrachtwagens bepaalde filters uitschakelen.” 

Het toestel wordt de hele maand juni ingezet langs Vlaamse snelwegen, onder meer ook aan de Kennedytunnel in Antwerpen en de E40 in Erpe-Mere. Ook de Expresweg in Brugge hoort erbij: “Dit is een goede locatie, omdat bestuurders hier even moeten optrekken na een tunnel. Deze plaats is ook een goede waardemeter, omdat hier niet overdreven veel file is en de resultaten dus erg representatief zijn.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido van paemel

    Als ik op de expressweg mijn cruise-control op 90 zet dan verbruik ik op de rechte stukken 6.2 L, in de afzink onder de tunnels verbruik ik 0.3 L en bij het opklimmen 10.9 L. Waar wordt er gemeten ? Inderdaad juist na de opklim....

Lees meer