Een baby zorgt voor 1 ton luierafval.
© Michael Keller/CORBIS Een baby zorgt voor 1 ton luierafval.

Subsidie voor wasbare luiers in Meetjesland en regio Deinze (want elke baby laat 1 ton luierafval achter)

Afvalmaatschappij IVM geeft vanaf januari 2020 een subsidie aan ouders in het Meetjesland en de regio Deinze die herbruikbare en wasbare luiers gebruiken.

Tot kinderen zindelijk zijn, gebruiken ze gemiddeld 4.500 luiers. Wie voor wegwerpluiers kiest, laat ze 1 ton luierafval per baby achter. Luiers zijn dan ook goed voor tien procent van de afvalberg. “Reden genoeg voor IVM om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren”, zegt voorzitter Patrick Hoste. “Vanaf januari 2020 subsidieert IVM de aankoop van herbruikbare luiers, voor kinderen geboren na 31 december 2019, en dat gedurende hun eerste drie levensjaren. Herbruikbare luiers zijn luiers die niet meteen weggegooid worden, en dus meer dan één keer gebruikt worden. De subsidie bedraagt vijftig procent van de aankoopkosten van de herbruikbare luiers, met een maximum subsidiebedrag van 100 euro per kind.”

De aanvraag gebeurt met een speciaal formulier. Bij het aanvraagformulier wordt de aankoopfactuur van de luiers gevoegd. Het reglement kan vanaf januari 2020 afgehaald worden van www.ivmmilieubeheer.be of van de gemeentelijke website. De subsidie geldt voor ouders in het IVM-werkgebied, en dus 15 steden en gemeenten: Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Deinze, De Pinte, Gavere, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Vaneeckhout

    Terug naar de goede oude tijd, de katoenen luiers en geen luier afval meer

Lees meer