2 Anton Cogen met zijn kleindochter Margot.
Koen Moreau Anton Cogen met zijn kleindochter Margot.

Acteur Anton Cogen op zijn 73ste verjaardag terug thuis na hersenbloeding: “Het gaat elke dag beter en beter, ik stond zelfs al opnieuw op de planken”

Na zes pittige maanden in revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek is ‘commissaris Migraine’-acteur Anton Cogen uit Mega Mindy deze week – net op tijd voor zijn 73ste verjaardag - terug thuis. De man werd op zondag 4 november 2018 bij hem thuis in Aaigem getroffen door een hersenbloeding. “Toen ik daar lag, dacht ik dat mijn kaars definitief uitging. Gelukkig gaat het intussen elke dag beter en beter. Ik stond zelfs al terug op de planken”, vertelt hij.

Geen enkele verwittiging, geen pijn en geen voortekenen. Ook op de zondag eind vorig jaar dat Anton Cogen getroffen werd door de hersenbloeding was hij zijn gewone dynamische, actieve en enthousiaste zelf. “Tot ik hier uit deze zetel kwam en neerviel”, vertelt hij. Doordat er niemand thuis was, duurde het even vooraleer hulp arriveerde. “Ik besefte dat mijn kaars definitief zou uitgaan indien er niet snel iemand thuiskwam, maar kon zelf niks doen.” Gelukkig arriveerde korte tijd later echtgenote Hilde. “Hij wou iets zeggen, maar ik hoorde enkel dierlijke geluiden”, vult zij aan. “Heel frustrerend, want ik besefte niet dat ik onverstaanbaar was”, herinnert Cogen zich. Meteen werden huisarts, ziekenwagen en MUG-team gealarmeerd.

Knuffel van kleindochter

“Toen ging het heel snel, maar vooraleer we vertrokken duwde kleindochter Margot (6) die vlakbij woont nog een knuffel bij mij op de brancard.” Die knuffel bleef nadien in het ziekenhuis en de volgende zes maanden in het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek een vaste bedgenoot.

“Het was een moeilijk periode en in het begin zag het heel erg slecht uit. Ik was grotendeels verlamd, had geen smaak meer en was intellectueel even slecht als voorheen”, lacht de man. In zijn verhaal merk je wel dat zowel hij als zijn familie zich zorgen maakten. “Je weet nooit wat je overhoudt aan een hersenbloeding, maar ik heb geluk gehad. Zodra mijn smaak terug was, heb ik gevreten als een gek en het gaat elke dag beter en beter met me.”

Je weet nooit wat je overhoudt aan een hersenbloeding, maar ik heb geluk gehad. Zodra mijn smaak terug was, heb ik gevreten als een gek

Anton Cogen

Iets waarvoor hij vol lof is naar het revalidatieziekenhuis Inkendaal toe. “Daar doen ze echt wonderen en niet alleen bij mij. Op onze afdeling lagen ook een sportieve jongeman van 21 en een meisje van 13. Allebei getroffen door een hersenbloeding.” Met een zes maanden durend ijzeren regime werd in het ziekenhuis werk gemaakt van een grondige revalidatie. “En die aanpak is echt nodig. Dat besef ik nu ik terug thuis ben nog veel meer.”

Toch straalt Anton terug, al lijkt hij ook wat rustiger. “Vroeger was denken voor mij ook meteen doen. Nu heb ik een totaal andere manier van leven. Ik neem meer mijn tijd en voel dat dit nodig is.” In zijn zetel gezeten, is nauwelijks te zien dat de man getroffen werd door een hersenbloeding. “Ik stap wat voorzichtiger en mijn linkerhand is nog wat defectueus, maar ik voel me fysisch beter dan voorheen.” Of dat te wijten is aan het feit dat de acteur 16 kilogram vermagerde of doordat hij nu beter slaapt dankzij een masker tegen slaapapneu is niet duidelijk. “Tijdens de onderzoeken heeft men ontdekt dat ik tijdens mijn slaap tot 66 ademhalingsonderbrekingen per uur had. Dankzij mijn masker zijn dat er nu minder dan twee”, aldus Cogen.

Terug op de planken

Dat alles zorgt er voor dat Cogen terug klaar is om op de planken te staan. “Iets wat ik, om mezelf te bewijzen dat ik het nog kan. Al stond ik wel al opnieuw een keertje op de planken ter gelegenheid van de ‘Week van de valpreventie’ in Inkendaal. Iets heel nuttig, want ook ik moest leren vallen en leren hoe ik nadien met mijn beperkte krachten terug recht kan raken.” Toekomstige optredens gaat de man niet uit de weg.

“Projecten voor tv zijn niet ideaal omdat mijn stem soms nog eigenaardig reageert. Daarom houdt ik voorlopig de eer aan mezelf, maar binnenkort ben ik er wel opnieuw bij voor ‘Theater op het water’ tijdens de Gentse Feesten en mijn agenda blijft gevuld met allerlei projecten. In november breng ik zo samen met enkele dementen een productie over dementie.” Stoppen staat dus duidelijk nog niet in de woordenboek van de sympathieke Aaigemnaar. “Alleen hoeft het niet meer zo druk te zijn als voorheen”, besluit Cogen.

Lees ook: Commissaris Migrain getroffen door hersenbloeding

2 Anton Cogen speelde tijdens zijn revalidatie mee in een stuk over valpreventie.
Revalidatieziekenhuis Inkendaal Anton Cogen speelde tijdens zijn revalidatie mee in een stuk over valpreventie.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer