Op zondagnamiddag is er voor voetgangers enkel plaats op de rijweg.
Repro Moreau Op zondagnamiddag is er voor voetgangers enkel plaats op de rijweg.

Groen pleit voor verkeersvrije ‘Chiro- en voetbal’-straat

Om de drukke Langemunt in Aaigem verkeersveiliger te maken, pleit gemeenteraadslid Patrick De Swaef (Groen) voor het tijdelijk verkeersvrij maken van de straat. Aan het nieuwe ontmoetingscentrum en het voetbalterrein is het nu, onder andere door het ontbreken van voet- en fietspaden, chaos troef.

“Automobilisten parkeren in de buurt van het voetbalplein en het nieuwe Chiroheem steeds zo ver mogelijk van de rijweg, waardoor voetgangers op straat moeten wandelen”, opende de politicus voor de tweede gemeenteraad op rij een pleidooi over de verkeersveiligheid langs de Langemunt. Schepen Marleen Lambrecht (CD&V) reageerde, net als toen de bouw van het ontmoetingscentrum werd voorgesteld en gelijkaardige geluiden op de oppostiebanken te horen vielen, dat het bestuur het dossier ‘onderzoekt’.

82 snelheidsduivels

De Swaef pleitte daarop, in navolging van de schoolstraten in Burst en Mere, om de Langemunt eveneens verkeersvrij te maken tijdens de activiteiten op zondagnamiddag. “Een voorstel dat de Chiroleden wellicht graag zullen horen. Bij de voetballers ligt dat wellicht iets anders. Burgemeester De Waele reageerde dat de politie geregeld controles uitvoert en boetes uitschrijft. Bij een laatste snelheidscontrole werden liefst 82 snelheidsovertreders betrapt. “Ik zal vragen om die controles nog op te drijven en eveneens te kijken naar het parkeergedrag”, stelde hij.

Evaluatie Schoolstraat

Op het voorstel om de straat verkeersvrij te maken, werd niet gereageerd. Nochtans lijkt dat systeem voor de schoolstraat in Mere wel degelijk zijn nut te bewijzen. “We noteren bijna vijftig procent meer fietsers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, klinkt het op de school. Het gemeentebestuur lijkt het definitief invoeren van de verkeersvrije schoolstraat eveneens genegen. Alvorens dat definitief te beslissen, is er op woendag 8 mei om 19.30 uur in de refter van de secundaire school nog een evaluatievergadering voor ouders, omwonenden en geïnteresseerden. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer