In de tuin van schepen Gerda Van Steenberge (N-VA) staan met een veilige tussenafstand borden voor N-VA en Vlaams Belang.
Koen Moreau In de tuin van schepen Gerda Van Steenberge (N-VA) staan met een veilige tussenafstand borden voor N-VA en Vlaams Belang.

N-VA intern verdeeld over verkiezingsborden Vlaams Belang in tuin schepen Gerda Van Steenberge (N-VA)

De saga rond de ‘gespleten echtelijke verkiezingstuin’ krijgt een staartje. Gewezen schepen William De Windt (N-VA) reageert furieus naar zijn opvolger en partijgenote Gerda Van Steenberge omtrent de aanwezigheid van verkiezingspropaganda voor Vlaams Belang in haar tuin. Lokaal partijvoorzitter voor N-VA Anne Segers wil dan weer geen standpunt innemen.

Van Steenberge, in wiens tuin overigens ook een groot bord voor Sarah Smeyers (N-VA) staat, reageerde vorige week dat de borden — van de partij waarvoor ze van 2004 tot 2012 actief was als gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger — “in een hoek van de tuin stonden die de verantwoordelijkheid was van haar man.” De vrouw maakte heel erg duidelijk dat ze ondanks haar verleden nu 100% N-VA’er was en bleef. Ze stelde ook dat de plaatsing van beide Vlaamse verkiezingsborden werd gemeld aan het lokaal partijbestuur en dat dit geen probleem bleek.

Plaatselijk Voorzitter Anne Segers nuanceert. “Het klopt dat Gerda mij hiervan op de hoogte stelde, maar ik vind dat ik geen uitspraken te doen heb over wat iemand in zijn tuin doet. Ik ben vooral blij met het degelijke werk dat Gerda verricht voor onze partij en met het feit dat er een bord van Sarah Smeyers mocht staan, maar heb er ook begrip voor dat de aanwezigheid van de andere borden voor sommige van onze leden en bestuursleden moeilijk ligt.”

Sarah Smeyers, schepen voor N-VA in Aalst, begrijpt de polemiek niet. “Ik vraag me af of er evenveel commotie zou zijn, mocht naast mijn bord een bord van een van de andere partijen staan. Zelf ben ik vooral blij dat mensen mij de kans geven in hun tuin promotie te voeren. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik alle standpunten van de mensen in wiens tuin mijn borden staan deel. Mocht ik dat willen, zou ik wellicht nergens een bord kunnen zetten.”

Zou er evenveel commotie zijn indien het een bord van een andere politieke partij was?

Aalsters schepen Sarah Smeyers (N-VA)

Desondanks reageert gewezen lokaal partijvoorzitter en huidige fractieleider William De Windt – naar eigen zeggen in naam van zijn partij – bijzonder ontstemd. “Het bestuur heeft dit bij mijn weten nooit goedgekeurd en ik keur deze actie dan ook af”, stelt hij. De uitspraken die Van Steenberge deed over het “voor haar ondemocratische cordon sanitaire” en dat wat “haar persoonlijk betreft samenwerken mogelijk moet zijn” ontstemmen De Windt.

“Die uitspraken zijn volledig voor haar rekening en geenszins het standpunt van N-VA. Wij wensen op geen enkel ogenblik gelinkt te worden aan een andere partij. Wij voelen ons compleet misbruikt en wensen onze aanhang dan ook gerust te stellen”, aldus de man. Een standpunt dat lokaal voorzitter Segers in naam van N-VA Erpe-Mere evenmin onderschrijft. “William heeft als schepen en voorzitter steeds goed werk verricht. Als fractieleider en bestuurslid hebben we evenmin te klagen over zijn inzet, maar over de specifieke borden en de communicatie zullen we het intern zeker nog hebben”, is het enige dat ze nog prijsgeeft.

De reactie van De Windt en de onpartijdige reactie van N-VA Erpe-Mere doen op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Feit is dat De Windt hevig misnoegd was doordat hij zijn schepenambt moest afstaan aan Van Steenberge. Vraag is dan ook of het standpunt van de man een persoonlijk natrappen is en dat het na de afscheuring van STERK!, net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, opnieuw hommeles is of wordt binnen N-VA Erpe-Mere.

Lees ook: Vlaams Belang-affiches in tuin schepen Gerda Van Steenberge (N-VA): “Die hoek is de verantwoordelijkheid van mijn man”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer