Stadsarcheologen vinden reeks grafkelders aan kerk van Mariakerke

Sinds vorige week doen de archeologen van de Stad Gent opgravingen in en rond de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Mariakerke. De graafwerken aan de buitenkant van de kerk brachten een reeks bakstenen grafkelders aan het licht.

Ten noorden van het koor, vonden de archeologen al een aantal kistbegravingen. Deze begravingen dateren waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Aan de binnenzijde van de kerk, in de ruimte van de oorspronkelijke sacristie, vonden ze het originele tegelvloertje met geglazuurde bakstenen tegeltjes met een geel-zwart patroon. Het onderzoek gebeurt naar aanleiding van een geplande vloerverwarming en de vernieuwing van het sanitair in de kerk.

“Dit onderzoek toont aan dat het de moeite loont om ook bij kleinere werken doordacht op zoek te gaan naar sporen uit het verleden”, schepen Filip Watteeuw (Groen), bevoegd voor Stadsarcheologie.

Het archeologisch terreinwerk loopt nog even door in de kerk van Mariakerke, maar wie graag meer wil weten over archeologie, is van harte welkom op de Archeologiedagen 2019 waarvoor Stad Gent een programma uitwerkte. Van 14 tot 16 juni 2019 staat heel wat activiteiten gepland. Op vrijdag ligt de focus op workshops voor scholen, op zaterdag en zondag zijn er themawandelingen en lezingen voor het grote publiek. Heel het weekend staat er ook een heus Middeleeuws kampement op de Korenmarkt en een infomarkt in de Sint-Niklaaskerk.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Vandriessche

    Is dat nu zo uitzonderlijk? Was toch normaal vroeger dat voorname overledenen in of rond de kerk werden begraven op ingewijde grond. En de meeste kerken hadden vroeger toch ook en kerkhof achteraan in de tuin, zoals in sommige kleine gemeentes nog altijd het geval is.

Lees meer