2 In de tuin van schepen Gerda Van Steenberge (N-VA) staan met een veilige tussenafstand borden voor N-VA en Vlaams Belang.
Koen Moreau In de tuin van schepen Gerda Van Steenberge (N-VA) staan met een veilige tussenafstand borden voor N-VA en Vlaams Belang.

Vlaams Belang-affiches in tuin schepen Gerda Van Steenberge (N-VA): “Die hoek is de verantwoordelijkheid van mijn man”

Schepen voor N-VA Gerda Van Steenberge uit Erpe-Mere maakt in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei in haar tuin in Aaigem reclame voor haar partijgenote Sarah Smeyers én enkele kandidaten voor Vlaams Belang. “Die hoek van de tuin is de verantwoordelijkheid van mijn man”, vertelt de politica wijzend naar de ‘Vlaams Belang’-hoek.

“Ik ben verkozen voor N-VA en blijf die partij nu en in de toekomst trouw”, verzekert Van Steenberghe klaar en duidelijk. Niet zo lang geleden maakte ze zelf nog deel uit van de alom verketterde politieke partij als gemeenteraadslid en Vlaams Volksvertegenwoordiger. In juli 2012 verliet ze Vlaams Belang omdat ze zich niet kon vinden in de harde lijn en de manier van campagne voeren.

Net als toen ik aan de andere kant stond, blijf ik gekant tegen het cordon

Schepen Gerda Van Steenberge (N-VA)

“Als persoon en Vlaamsgezinde ben ik niet veranderd, maar een terugkeer is voor mij uitgesloten. Net als toen ik aan de andere kant stond, blijf ik vandaag wel tegen het ondemocratische cordon. Wat mij persoonlijk betreft, moet samenwerken mogelijk zijn”, stelt ze. Een mening die partner Herman deelt. Ondanks zijn ontslag als lokaal VB-voorzitter nadat Van Steenberghe die partij verliet, gelooft hij eerder in de grote lijnen van het VB-programma. “Net als zes jaar geleden kreeg ik opnieuw de vraag verkiezingsborden te zetten en net als zes jaar geleden staan N-VA en Vlaams Belang – met een zekere tussenruimte – hier samen in de tuin”, licht hij toe.

Verschillende politieke voorkeur

En daardoor hangt aan de ene kant van de tuin langs de Ratmolenstraat in Aaigem een grote affiche van Sarah Smeyers (N-VA) en staat aan de andere kant van de tuin een bord met de lokale VB-kandidaten Timothy Janssens (10de opvolger voor de Kamer), Alain Franck (plaats 12 Vlaams Parlement) en nationaal VB-voorzitter Tom Van Grieken. “En daarmee zijn we zeker niet het eerste gezin waarin man en vrouw niet dezelfde politieke mening delen”, vult Van Steenberge aan verwijzend naar de relaties tussen Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en Freya Piryns (Groen) alsook bij Open Vld’er Rik Daems en het Waalse PS’er Sophie Pecriaux. “Persoonlijk zie ik dan ook het probleem niet.”

Geen overstap

Desondanks toetste ze vooraf de situatie wel af bij haar lokaal partijbestuur en de Aalsterse politica Sarah Smeyers. “Ook voor hen was dit geen probleem.” Vlaams Belangers die hopen op een terugkeer van de politica moet ze ontgoochelen. “Ik voel me goed waar ik nu zit en zal binnen N-VA lokaal de komende jaren verder werken. Wat mij betreft is een overstap vandaag, morgen en overmorgen - net zoals een terugkeer naar de nationale politiek – totaal niet meer aan de orde”, besluit ze.

2 Gerda Van Steenberge.
Koen Moreau Gerda Van Steenberge.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Josée Horemans

    Toch ene met verstand onder dat dak !

  • André Christiaens

    Ik heb er ook verschillende op mijn veld staan, op mijn veld ben ik de baas en ik het hokje moet ik naar de pijpen dansen voor zij die in Brussel hun eigen goesting doen, naar de kiezers luisteren ze toch niet.

Lees meer