3 Laura Nelen (uiterst links) nam het initiatief voor de protestactie. Ze kreeg steun van enkele vriendinnen.
Toon Verheijen Laura Nelen (uiterst links) nam het initiatief voor de protestactie. Ze kreeg steun van enkele vriendinnen.

"Wij weten dat Tom clean is"

SUPPORTERSCLUB TOM MEEUSEN MAAKT STATEMENT MET PROTESTACTIE

Bijna 200 fans uit Tom Meeusens supportersclub in Essen kwamen de renner gisteravond een hart onder de riem steken in café De Meeuw. Ze zijn verbolgen dat de UCI hun poulain verbiedt naar het WK Veldrijden in Tabor te trekken. "Of deze actie nu nog het verschil zal maken, betwijfelen we. Maar de massale belangstelling zegt wel voldoende."

Toen maandagmiddag uitlekte dat Essenaar Tom Meeusen niet mee mocht naar het WK in Tabor, omdat hij in een gerechtelijk onderzoek genoemd wordt, barstte in zijn geboortedorp Essen als het ware een kleine bom los. Iedereen reageerde verbolgen. Meteen namen enkelen het initiatief een protestactie op poten te zetten. Een kleine 200 supporters zakten gisteren uiteindelijk af naar café De Meeuw. Allen hadden ze dezelfde boodschap: 'Tom is bestolen'. "We moesten iets doen, want dit is zo onrechtvaardig", zucht initiatiefneemster en hevige supporter, Laura Nelen. Ze zakte samen met een heleboel vrienden af naar De Meeuw. "Tom wist van de actie en vond het mooi dat we iets voor hem wilden doen. Iedereen is er dan ook het hart van in. Of het iets zal uithalen? Daar vrezen we voor, maar we hebben uiteindelijk toch een duidelijk signaal gegeven. Tom is en zal altijd onze held blijven. Hopelijk stopt hij niet door deze tegenvaller."

3 Tante Kristel Meeusen, samen met haar man Vic Peeters, voorzitter van de supportersclub.
Toon Verheijen Tante Kristel Meeusen, samen met haar man Vic Peeters, voorzitter van de supportersclub.

Petitie

Vandaag gaan enkele leerlingen van basisschool Vincentius in Horendonk, waar Tom als kleine snaak naar school ging, zelfs met een petitie rond in Essen. Het nieuws beroert duidelijk jong en oud. Dat zag ook een fiere burgervader, Gaston Van Tichelt. "Ik ben zelf een crossliefhebber, dus dit initiatief doet me zeker deugd, vooral ook omdat ze bij de jeugd is ontstaan. Zij maken echt een duidelijk statement. En ik volg hun gevoel van onrechtvaardigheid. Essen kon bijna een wereldkampioen hebben. Het toeleven naar dat moment ontnemen ze ons nu. Ik vind het persoonlijk een schande. Tom wordt veroordeeld, ondanks dat men al twee jaar niets gevonden heeft."

3 De boodschap op de hoofddeksels was duidelijk.
Toon Verheijen De boodschap op de hoofddeksels was duidelijk.

Emotionele speech

Even was er sprake om in optocht naar zaal Rex te trekken wanneer er te veel volk naar De Meeuw zou afzakken. Buiten hield ook de politie een oogje in het zeil om de stoet eventueel te begeleiden. Maar zover kwam het niet. Kristel Meeusen, de tante van Tom, en haar man Vic Peeters, voorzitter van de supportersclub, konden in het café zelf een emotionele speech houden. "Zoveel mensen, dat wil zeggen dat we duidelijk niet alleen staan. Van overal in Vlaanderen kregen we steunbetuigingen. Iedereen reageert hetzelfde: ontzetting, ongeloof, een gevoel van onrechtvaardigheid. Het enige wat we vragen is duidelijkheid. Al zijn wij zeker: Tom is clean. Het wordt tijd dat België, opkomt voor haar topsporters. Al heb ik wel het gevoel dat ook bondscoach Rudy De Bie het niet eens is met deze beslissing. Ik zag tranen in zijn ogen. Kan de beslissing nog omgedraaid worden? Ach, Tom is al te veel beschadigd nu."

Lees meer