3 Er werd al meteen gedanst op de eerste avond van de Heuvelpleinfeesten.
Benoit De Freine Er werd al meteen gedanst op de eerste avond van de Heuvelpleinfeesten.

Ontmoeten maand lang belangrijker dan parkeren op Heuvelplein

Het officiële startschot voor de Heuvelpleinfeesten is gegeven. In het kader van ‘Veerkrachtige Dorpen’ wordt er in Essen een hele maand lang getest of er met het Heuvelplein niet meer gedaan kan worden dan enkel parkeren. “Door een hele maand evenementen te organiseren testen we wat het belangrijkste is op dat plein: sociale cohesie of parkeerplaatsen.”

Optredens, kinderanimatie, petanquen, tapasbar, familiedagen, afterworkfeestjes en nog veel meer. Dat staat er in mei op het programma op het Heuvelplein in Essen. Zaterdagavond werd de feestmaand officieel ingezet door schepenen Dirk Konings (CD&V) en Helmut Jaspers (sp.a), bellenmannen van dienst.

“We hebben een goede start gemaakt. De optredens zaterdagavond werden goed gesmaakt”, zegt Konings. “Er komt veel goede respons op het initiatief. Zelfs buiten onze geplande activiteiten wordt het plein gebruikt om elkaar te ontmoeten. Er is ook een klaslokaal in de vorm van een grote koe op het plein. Scholen uit de buurt, kleuter, lager of middelbaar, kunnen daar gebruik van maken. Mensen die passeren kunnen volgen hoe bijvoorbeeld een kleuterles er tegenwoordig aan toe gaat. De inschrijvingen van scholen blijven toestromen.”

Zondag startte een lokale fietsenmaker een testrit met elektrische fietsen van op het Heuvelplein. De hele maand volgen er nog activiteiten met als hoogtepunten de onthulling van de vlam Essen for Life op vrijdag 24 mei en het slotfeest op woensdag 29 mei, waar de burgemeester zal koken voor zijn inwoners.

“Of mensen kwaad zijn dat ze hun parkeerplaatsen een hele maand lang kwijt zijn en in de toekomst misschien permanent? Voorlopig reageren de meeste mensen positief, maar we gaan er niet zomaar van uit dat iedereen akkoord is, daarom doen we ook een testmaand”, benadrukt Konings. “De verdwenen parkeerplaatsen kunnen in de toekomst misschien achter het gemeentehuis geplaatst worden.”

Het project is een samenwerking met de provincie, vzw RURANT en Innovatiesteunpunt.

3
Benoit De Freine
3
Benoit De Freine

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer