De vrijwilligers van de sociale kruidenier 't Kabaske.
Gemeente Essen De vrijwilligers van de sociale kruidenier 't Kabaske.

Sociale kruidenier ‘t Kabaske bestaat tien jaar: “Armoede lijkt alleen maar toe te nemen”

De oudste sociale kruidenier van de Noorderkempen blaast dit jaar tien kaarsjes uit. Oprichter Marc Hense blijft hameren op de noodzaak van het initiatief. “We merken zelfs dat de behoefte alleen maar groter wordt”, klinkt het.

De sociale kruidenier ’t Kabaske werd tien jaar geleden boven de doopvont gehouden. Het was toen de allereerste in zijn soort in de Noorderkempen. “Het was me destijds opgevallen dat heel wat kinderen met honger naar school gingen”, vertelt Marc Hense. “Ik bracht in die periode ook toevallig een bezoek aan een sociale kruidenier in Antwerpen en toen kwam het idee om dat ook in Essen te doen.”

110 gezinnen

Vorig jaar kwamen niet minder dan 110 gezinnen in ’t Kabaske winkelen. Gezinnen die allemaal door het OCMW worden doorverwezen. “Maar eigenlijk hebben we zelfs 180 gezinnen aangeschreven”, vertelt Hense. Dat betekent dus dat we nog altijd een grote groep niet bereiken. We moeten een manier proberen te zoeken om ook hen te overtuigen.” De nood in Essen is dus nog altijd groot. “Meer en meer mensen lijken het moeilijk te krijgen. Onze klanten mogen wekelijks voor 15 tot 35 euro komen kopen, maar zelfs dat is al te veel voor sommigen.”

Sponsors gezocht

’t Kabaske doet ook een oproep naar sponsors, want zonder hen kan de winkel ook niet draaien. “We willen uiteraard geen concurrentie zijn voor de middenstand. We zijn ook maar twee keer open. Maar we krijgen enorm veel steun van de middenstanders. Het brood krijgen we van bakkerijen Bagatelle en Van Bedaf en bioboerderij Kempengoud en Harry Goossens uit de Grensstraat leveren gratis groenten en fruit. Aankopen doen we bij supermarkten Aldi, Colruyt en Okay. Maar is ook de financiële steun van scholen, de gratis pampers en huishoudproducten die we gratis krijgen van Liliane Van Dijck. Ook Hof ter Weyden is een trouwe sponsor. Maar het blijft moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Alle steun is dus welkom.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer