VIDEO. Don Bosco Mariaberg wil de strafste school worden: “We gaan er als één blok tegenaan”

Het Don Bosco Mariaberginstituut kreeg woensdag het bezoek van de jury van de Strafste School, de wedstrijd van radiozender MNM. De jury was onder de indruk, maar laat nog niet in de kaarten kijken. “Die zelfgemaakte kleine tractor bijvoorbeeld. Ik heb 120 scholen gezien, maar zoiets knaps nog nooit”, aldus jurylid en presentator Tom De Cock.

Het Don Bosco Mariaberginstituut schreef zich dit jaar voor de eerste keer in voor de Strafste School en dat was meteen een voltreffer, want DBM schopte het meteen tot de finale met 15 scholen. “Dat was wel even slikken”, lachen Danny Uytdewilligen en Christel Desaegher van de directie. “Want dat nieuws werd pas vlak voor de paasvakantie bekendgemaakt en vooral ook het feit dat ze dan al meteen de woensdag na de vakantie zouden langskomen voor een jurering. Maar we zijn er vol voor gegaan en heel wat leerkrachten en leerlingen zijn zelfs tijdens de paasvakantie hier op school wat komen doen. We willen ons vooral jonge leerkrachtenteam wel bedanken, want zij hebben zich hier vooral voor ingezet.” 

4 De ontvangst was al heel hartelijk.
Klaas De Scheirder De ontvangst was al heel hartelijk.
4
Klaas De Scheirder
4
Klaas De Scheirder

Tractor

Het onthaal voor onder meer Tom De Cock en Stien Eglund was al origineel. Enkele tientallen meters voor de schoolpoort werd de crew opgewacht met vier vervoersmiddelen: een ziekenhuisbed, een rolstoel, een kinderfietsje en een zelfgemaakte elektrische tractor. Elk van de voertuigen verwijst naar een van de mogelijke studierichtingen op school. Vooral de elektrische tractor maakte indruk. Een creatie van de jonge Rik Kriesels uit het zesde jaar. “Ik ben er in september aan begonnen in het kader van een eindwerk, niet speciaal om een BV te vervoeren”, lacht Rik. “Wij hebben thuis een bedrijf dat landbouwmachines herstelt. Ik heb de techniek dus met de paplepel meegekregen.  Volgend jaar wil ik landbouwmechanisatie gaan studeren in Geel. En nu hopen dat de jury onder de indruk is (lacht)." Tom De Cock was dat in elk geval al. “Dit is zo cool”, aldus de MNM-ster. “Ik heb al 120 scholen bezocht en nog nooit zoiets knaps gezien. Indrukwekkend dat die jongen dat allemaal zelf gedaan heeft.”

Muziek

Al even indrukwekkend was een groepje leerlingen die bij het binnenkomen op de school hun kunstjes lieten zien op de airtrackbaan. “We wilden vooral de diversiteit op onze school laten zien”, vertelt de directie. “Dat we een hechte groep zijn met verschillende nationaliteiten ook.  We hopen natuurlijk dat we winnen, maar het was al een prachtervaring om te zien wat voor een sfeer dit op onze school bracht.” Directeur Danny wil nog iets benadrukken. “We zijn misschien wel de strafste school, maar eigenlijk zijn alle scholen hier in Essen straf en is Essen zelf ook echt een straffe gemeente. Dat mogen we ook niet vergeten.” Nog twee trotse leerlingen zijn trouwens Joy Konings en Anke Braets van DJ Team Fuze. “Wij hebben de muziek in elkaar gestoken en bewerkt voor vandaag”, vertellen de twee meisjes trots. “We zijn al eventjes bezig met muziek en hebben thuis ook onze eigen installatie staan. Later willen we er echt wel iets mee gaan doen.” 

4 Joy en Anke achter de draaitafel.
Klaas De Scheirder Joy en Anke achter de draaitafel.

De Strafste School 2019 wint in de eerste plaats de titel en erkenning. MNM adopteert de school een jaar lang, en ondersteunt leerlingen en leerkrachten waar mogelijk. Enkele uren na de bekendmaking op 7 mei barst in de winnende school een live radiofeest los, met op het podium de crème de la crème van de pop en urban scene. Wie er precies op de affiche staat, is nog een goed bewaard geheim.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer