2 De douaneloods in Essen wordt in 2020 veroverd door robots.
Laenen De douaneloods in Essen wordt in 2020 veroverd door robots.

Voormalige douaneloods wordt educatief centrum Robotland

De bestemming voor de voormalige douaneloods in Essen is gekend. Tegen vermoedelijk 2020 zal het gebouw ingepalmd worden door Robotland, een project van het engineering- en machinebouwbedrijf AVT uit Essen zelf. De gemeente zelf is nog in gesprek met de NMBS om een verbinding te maken tussen het station en de site van de douaneloods. Dat wordt vermoedelijk een voetgangers- en fietsersbrug.

De voormalige douaneloods in de omgeving van het station van Essen heeft al een hele geschiedenis. Het gebouw werd een hele tijd geleden beschermd als monument, maar stond de voorbije jaren vooral te verkommeren. Na jaren van discussie en plannen werd vorig jaar de restauratie eindelijk aangevat. Die werken zouden dit najaar afgerond moeten worden. Het is daarna aan de partij die het gebouw een invulling wil geven om de inrichting op zich te nemen. En die keuze lijkt nu gevallen te zijn. De voormalige douaneloods wordt een educatief centrum gericht op scholen en gezinnen. Bezoekers kunnen er kennismaken met technologieën van de toekomst. Geen brouwerij dus zoals het in het begin van de zoektocht leek te worden.

Mei

De gesprekken met AVT van Luc Van Thillo uit Essen zitten in een finale fase en zouden deze maand nog afgerond moeten worden. Pas daarna zal het volledige plan uit de doeken gedaan worden. Het bedrijf gaat ook een samenwerking aan met het Don Bosco Mariaberginstituut. De school zou er een soort van laboratorium maken voor praktijklessen voor leerlingen van meer technische richtingen. “We zien echt wel een meerwaarde in het project”, zegt burgemeester Gaston Van Tichelt. “Het is niet alleen een leuk initiatief voor Essen, maar voor gemeenten en scholen uit de ruime regio. We gaan werken met een soort van erfpachtformule. De omgeving van de loods zal ook aangepakt worden want daar moet ruimte zijn voor te genieten van een terrasje met een waterpartij en een groene omgeving. De bedoeling is dat het project tegen 2020 wordt gerealiseerd. We zijn ook nog in gesprek met de NMBS voor een veilige oversteek van de stationssite naar de loods. Daar liggen nog een aantal scenario’s voor op tafel. Die plannen zullen vermoedelijk wel niet tegen 2020 gerealiseerd zijn.”

Politiek spel

De toekomstplannen lijken niet door iedereen gesmaakt te worden. Zo deed oppositiepartij N-VA/PLE op de jongste gemeenteraad nog een poging om van de historische goederenloods een ruimte te maken voor verenigingen. “Er kwamen verschillende voorstellen op tafel, maar geen daarvan weegt echt op tegen de miljoenen die door de gemeenschap worden geïnvesteerd”, zegt Robin Jacobs. “Daarom blijven we ijveren om de ruimte te gebruiken voor onze verenigingen. Daar is nood aan. Zeker na de sluiting van het Gildenhuys in de Stationsstraat. Bovendien ontbreekt het Essen ook aan een podiumzaal. We hebben niets tegen de plannen voor Transportopolis of Robotland, maar het is duidelijk dat de meerwaarde van dit project voor Essen zowel financieel als sociaal-cultureel te beperkt is om daarvoor een overheidsgebouw van bijna 5 miljoen euro ter beschikking te stellen.”

De meerderheid liet echter eerder al verstaan, en dat stond ook in het verkiezingsprogramma, om het culturele en verenigingsleven te concentreren in de Statiewijk met een nieuwbouw aan het parochiecentrum. “Dat zijn vage plannen op lange termijn, die uiteindelijk wellicht even veel geld zouden kosten. Het is toch wel erg vreemd om een bestaand gebouw niet te willen gebruiken en er tegelijk een nieuw te willen bouwen”, besluit Robin Jacobs.

2
Laenen

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer