Thuisborduurster Trees Coens uit Assenede.
JSA Thuisborduurster Trees Coens uit Assenede.

500ste borduurnamiddag voor ‘Tapijt van Assenede’: “Maar elk in zijn kot en zonder champagne”

De vrijwilligers die al vijf jaar borduren aan het ‘Tapijt van Assenede’ zouden er hun 500ste borduurnamiddag opzitten hebben. Maar voorlopig werkt iedereen noodgedwongen van thuis.

In mei 2015 zijn de borduurwerken gestart aan het 100 meter lange ‘Tapijt van Assenede’, waarop het 750 jaar oude liefdesverhaal ‘Floris ende Blancefloer’ uitgebeeld wordt in negentig verhalen. “Alles samen borduurden 86 borduursters al 47.000 uur aan dit kunstwerk”, zegt Annie De Smet. “Ze zijn er exact vijf jaar geleden aan begonnen. Ongeveer 85 procent van het borduurwerk is af. De vrijwilligers werken door de coronacrisis van thuis verder. Normaal gezien zouden we nu aan onze 500ste gezamenlijke borduurdag gezeten hebben, en zouden we er zeker een glas champagne op gedronken hebben. Maar dat feest kan nu natuurlijk niet doorgaan.” 

“We gaan de gezamenlijke borduurwerken op ’t Holleken niet hervatten, zolang er infectiegevaar is door COVID-19", gaat De Smet verder. “Heel wat van onze borduursters behoren tot de risicogroepen. Ondertussen zijn er heel wat borduursters die thuis voortborduren, en die hun doek en de nodige wol meegenomen hebben toen we midden maart hier op ’t Holleken gestopt zijn.”

Lees meer