Het recyclagepark in Evergem.
JSA Het recyclagepark in Evergem.

Vanaf volgende week in Evergem: huisvuilzakken en bezoek aan recyclagepark worden duurder

Afval achterlaten wordt vanaf 2020 duurder in Evergem. De huisvuilzak wordt duurder, en ook een bezoek aan de betalende zone van het recyclagepark zal meer kosten.

De gemeente Evergem beslist om vanaf januari 2020 het tarief voor het afleveren van afval in de betalende zone van het recyclagepark te verhogen naar 7 eurocent per kilogram. Ook de prijs voor een rol restafvalzakken gaat omhoog.

“Een rol restafvalzakken van 60 liter kost vanaf januari 17.50 euro”, zegt schepen Sven Roegiers (CD&V). “De kleinere variant van 45 liter wordt nog verkocht tot 31 januari. Daar betaal je 13 euro voor. Nadien schakelen we over naar 30 liter. Voor die rol van 10 restafvalzakken betaal je 8.50 euro. We volgen in deze prijsstijging het advies van IVM en Ovam. Bedoeling is om de mensen aan te zetten om beter te sorteren en te composteren. Vergeet niet dat er sinds juni meer plastic in je blauwe pmd-zak mag. Die prijs blijft ongewijzigd op 0,125 euro. Vanaf 1 april 2021 zullen we het groente-, fruit- en tuinafval ook apart ophalen.”

Bedoeling is om de mensen aan te zetten om beter te sorteren en te composteren. De vervuiler betaalt, niet de belastingbetaler”

Sven Roegiers, schepen CD&V

Ook een bezoek aan de betalende zone van het recyclagepark wordt duurder. “Ongeveer zeventig procent van alle afval in 2018 was bestemd voor de gratis zone. Als je tuinafval, brandbaar afval, houtafval en bouw- en sloopafval wil afleveren, moet je naar de betalende zone. Voor de eerste 20 kilogram betaal je vanaf januari 1,5 euro. Elke extra kilogram kost je daarna 0.07 euro. Waarom deze prijsstijging? Het Evergemse recyclagepark kost jaarlijks 800.000 euro. Als we het tarief hetzelfde houden, moet de gemeente elk jaar een half miljoen euro bijleggen. De vervuiler betaalt, en niet de belastingbetaler. Dankzij de prijsstijging hoest de gemeentekas slechts een kwart miljoen euro op. Het recyclagepark zou pas helemaal kostendekkend zijn bij 10 eurocent per kilo, maar dat gaan we niet doen.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • davy de pau

    Wanneer wordt eens iets goedkoper?

  • Rudi Pieters

    Heb nog niets gelezen dat goedkoper word Evergem een fijne gemeente voor in te wonen jawadde

Lees meer