Baert Marc

Ex-AA Gentspeler vrijgesproken voor oplichting

Profvoetballer Elton Kabangu is vrijgesproken voor oplichting. Eerder had het parket Halle-Vilvoorde nog een gevangenisstraf van negen maanden gevorderd tegen de 21-jarige man. De speler van de Nederlandse voetbalclub Willem II, die nog bij AA Gent speelde, werd ervan verdacht zijn bankrekening ter beschikking gesteld hebben van een bende oplichters, die van een bejaarde man 5.000 euro probeerden te stelen. “Maar in dit dossier zie ik geen enkel bewijs daarvan”, aldus de rechter. 

Kabangu zelf had altijd de betichtingen ontkend. Begin 2018 ontving een bejaarde man uit Affligem een mail die van zijn bank afkomstig leek, met de melding dat hij een nieuwe bankkaart zou krijgen. Even later werd de man opgebeld en werd hem gevraagd een aantal handelingen uit te voeren via online bankieren. De bejaarde man volgde alle instructies op, maar kreeg enkele uren later opnieuw telefoon, ditmaal van zijn vaste bankkantoor. “U heeft net 5.000 euro overgeschreven. Dit lijkt ons verdacht te zijn”, kreeg hij te horen.

Gelukkig kon het geld nog geblokkeerd en vervolgens teruggestuurd worden. De rekening waarop de 5.000 euro werd overgeschreven, bleek van Kabangu te zijn. “Het kan niet anders dan dat de voetballer die rekening ter beschikking heeft gesteld van de oplichters”, aldus het parket. De verdediging verklaarde dat dat onzin is. “Hij heeft daar geen enkele reden toe”, pleitte zijn advocaat in de rechtbank. “Hij verdient goed zijn brood als voetballer. Hij weet van deze zaak helemaal niets af. In het strafdossier is ook geen enkel spoor te vinden van die mail of dat verdachte telefoontje. Zijn we zeker dat die bejaarde man zich niet gewoon vergist heeft bij een overschrijving?”

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat het om oplichting ging of dat Kabangu een aandeel had in de feiten. “In dit dossier zit te weinig om beklaagde te veroordelen”, aldus de rechter. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer