Film over vooroordelen zet aan tot haat

BLOGGER (19) KRIJGT VOOR HET EERST ZOVEEL NEGATIEVE REACTIES

Joppe De Campeneere (19) en Justine Demarey (20) willen met het artistiek filmpje 'Labels are for boxes' een statement maken tegen vooroordelen. Een statement dat helaas hard nodig blijkt, want zodra het online kwam, regende het haatberichten. "Maar het filmpje blijft online. Het bewijst dat we er nog lang niet zijn", zegt Joppe.

'Sissy'', 'unhealthy', 'invader', 'unworthy'. Het zijn maar enkele labels die de acteurs in het filmpje 'Labels are for boxes' - etiketten zijn voor dozen - letterlijk opgekleefd krijgen. In het korte clipje wordt er niet gepraat, de beelden spreken voor zich. Je ziet jonge mannen en vrouwen, onder wie Joppe zelf, die aanvankelijk ietwat ongemakkelijk voor de camera plaatsnemen. Een close-up van een labelprinter schept duidelijkheid. Beledigingen, vooroordelen en verwijten worden aan een razendsnel tempo ingetikt, uitgeprint en op de acteurs geplakt. De emoties zijn duidelijk van de gezichten af te lezen: verdriet, pijn en frustratie. Tot wanneer de mensen in het filmpje de labels zelf een voor een van hun lijf trekken. Al snel slaan de negatieve expressies om naar vreugde en vooral opluchting.

Joppe: "Hoe onnozel zou het zijn mocht iedereen met een labelprinter rondlopen om vreemdelingen fysiek te gaan labelen? Want als je er bij stilstaat, is dat wat mensen, ook jij en ik, iedere dag doen. Met labels reduceren we de mens tot een woord zoals 'homo' en onze mening over die persoon wordt daardoor gevormd. Ik contacteerde vrienden die dagelijks met vooroordelen te maken krijgen en ik bracht ze samen voor een camera. Daarvoor schakelde ik Justine in. Zij studeert aan de Narafi-filmschool in Brussel".

Nadat Joppe het filmpje dinsdag op zijn modeblog Start to fashion en Youtube zette, sijpelden er views en likes binnen. En toen ging het mis.

Kennis

"Plots kregen we honderden dislikes tegelijk en het regende gemene commentaren. Van 'Uw vader moet trots zijn op u' tot 'Go kill yourself', dat komt hard aan. Blijkbaar had iemand uit mijn kennissenkring het filmpje op het onlineforum 4Chan gezet en expliciet opgeroepen om haatberichten te posten. Op 4Chan kan dat anoniem, dus dan komen de grootste klavierhelden opdraven. Ik neem die berichten daarom ook niet persoonlijk, want ze komen van mensen die gespecialiseerd zijn in dingen afzeiken. Het blijft wel een vuile gedachte dat iemand die mij kent het vuur aan de lont heeft gestoken. Ik blog al vier jaar, ook vaak over gevoelige thema's, en dat lokt soms negatieve reacties uit, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Liefde en steun

"Het lukte niet om die berichten te verwijderen, dus hebben we de commentaarsectie uitgeschakeld", zegt Justine. "Vele commentaren gingen ook over de acteurs in het filmpje en die kwamen hard aan. Joppe is zeer actief op Twitter en als tegenreactie kwamen er gelukkig veel berichten van liefde en steun van die kant."

"Het filmpje verwijderen doe ik nooit", zegt Joppe vastberaden. "Die reacties tonen aan dat er nog veel werk is. De uitdaging is om niet onmiddellijk een oordeel klaar te hebben over een persoon.

'Labels are for boxes' kan je bekijken via de volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=BIG4zBpmuag.

Joppe De Campeneere, hier met Justine Demarey, is vastberaden: "Het filmpje blijft online".
Anthony Statius Joppe De Campeneere, hier met Justine Demarey, is vastberaden: "Het filmpje blijft online".

Lees meer