Gaia verliest rechtszaak tegen 'pop-upslachthuis'

De rechter van de Hasseltse burgerlijke rechtbank ziet geen redenen om het tijdelijk slachthuis van Beringen te verbieden. Het Islamitisch offerfeest van dit weekend kan gewoon doorgaan en de schapen zullen onverdoofd geslacht worden. "Een correcte uitspraak", meent de stad. Dierenrechtenorganisatie Gaia zet haar strijd verder.

"Met een pop-up slachthuis in een veredelde loods wil de stad Beringen het verbod op onverdoofd slachten van schapen omzeilen tijdens het Islamitisch offerfeest", zei voorzitter Michel Vandenbosch dinsdag op het proces in Hasselt. Gaia vroeg de rechter de stad Beringen een verbod op te leggen om in de toekomst nog een tijdelijk slachthuis in te richten en om een slachthuis uit te baten op de site van de stedelijke werkplaatsen in Beringen. "Onder een dwangdom van vijftigduizend euro per dag en 2.500 euro per slachting."

De rechter sprak gisteren een vonnis uit en laat daarin weten dat hij geen voorlopige maatregelen voor het slachthuis zal opleggen. "Op basis van de vluchtige stukken en door de korte termijn is het niet mogelijk vlug vlug een beslissing te nemen", zegt hij.

"Gaia heeft niet kunnen bewijzen dat ons slachthuis inbreuken begaat tegen de wet", haalt advocaat Kristof Hermans aan. Op een later tijdstip zal voor de burgerlijke rechter wel nog een debat gevoerd worden over het tijdelijke slachthuis van Beringen. "We willen een definitief verbod", besluit Vandenbosch. Vandaag spant Gaia een gelijkaardige zaak aan tegen het tijdelijk slachthuis van Genk. (ERS)

Lees meer